Zagraniczne potrawy, które przyjęły się we Włoszech


Włosi niewątpliwie dysponują jedną z najlepszych kuchni na świecie. Pomimo tego, włoskie restauracje bardzo często posiadają w swojej ofercie potrawy, które nie wywodzą się z półwyspu apenińskiego i pobliskich wysp. Włoscy kucharze często inspirują się innymi śródziemnomorskimi kuchniami podczas tworzenia własnych przepisów. Część zagranicznych dań jest podawana w niezmienionej formie, natomiast pozostałe doczekały się włoskich odpowiedników. Włosi nie wstydzą się również używać połączeń, wymyślonych w innych miejscach na świecie.

Gazpacho

Ta potrawa ma tak włoski charakter, że jego pochodzenie jest przypisywane bardzo często jest przypisywane właśnie do tego kraju. Gazpacho to zupa krem z pomidorów i papryki. Występuje w wielu różnych wersjach z przeplatającymi się dodatkami w postaci cebuli, ogórka, czosnku i bazylii. Włoską odpowiedzią na hiszpańskie Gazpacho jest zupa krem z pomidorów pelati. Specyfika pomidorów pelati sprawia, że nie jest potrzebna tak duża ilość dodatków by zupa zachwycała smakiem. Często jedynymi dodatkami do tej potrawy są: pieprz, sól, oliwa i bazylia do dekoracji.

Gambas a la plancha - grillowane krewetki z hiszpanii

Wszędzie tam, gdzie jest łatwy dostęp do krewetek ludzie będą próbowali przyrządzać z nich smaczne dania. W tym przypadku Hiszpanie postawili na prostotę. Danie to opiera się na minimalnej ilości składników, oprócz samych krewetek znajdziemy tam zazwyczaj tylko sól i oliwę. Właśnie ten brak skomplikowania i stosunkowa łatwość przyrządzania dania sprawiły, że danie to można spotkać w wielu włoskich restauracjach. Włoskie odpowiedniki dań z krewetek są zazwyczaj bardziej skomplikowane i posiadają więcej składników, co oczywiście wpływa na cenę i czas przygotowania dania. W prostych restauracjach rezygnuje się więc z innych metod podawania krewetek niż Gambas a la plancha.

Ravioles du Dauphiné

W tym miejscu dochodzi do pewnego dysonansu poznawczego. Przez część ludzi dania z Ravioli są uważane za potrawy kuchni włoskiej. Natomiast Ravioles du Dauphiné są w istocie francuskie, choć powstały stosunkowo niedaleko włoskiej granicy. Warto usystematyzować, że sam rodzaj makaronu Ravioli, jest włoskim rodzajem makaronu, natomiast Ravioles du Dauphiné to danie wyglądem do złudzenia przypominające ten rodzaj makaronu, natomiast jego geneza jest nieco inna. W tym wszystkim sprawy nie ułatwia fakt, że danie to nazywane jest czasem Ravioles de Romans, co znów sugeruje na powiązania z Włochami. Zakładając nawet w uproszczeniu, że jest to danie stworzone na bazie włoskiego makaronu, to jego farsz jest typowo francuski i składa się z różnego rodzaju nabiału, głównie sera.

Sos winegret

Sos winegret jest prawdopodobnie najczęściej używanym we Włoszech zapożyczeniem z innej kuchni. Jego uniwersalna postać sprawia, że pasuje do większości sałatek oraz niektórych dań mięsnych. Choć na pierwszym miejscu w Italii jako dressing wciąż stosuje się oliwę z oliwek, to w wielu miejscach jako zamiennika używa się sosu winegret, który może być również zrobiony na bazie oliwy. Dodanie substancji o odczynie kwaśnym do tłuszczu sprawia, że lepiej się emulguje, przez co jest “lżejszy” i łatwiej się trawi. Często sos ten powstaje mimowolnie w sałatkach z oliwą, a następuje to po skropieniu jej cytryną.

W naszej włoskiej restauracji w Poznaniu znajdziesz włoskie odpowiedniki wymienionych wyżej potraw. Jeśli masz ochotę na krewetki przyrządzone w nieco bardziej wyrafinowany sposób, to proponujemy Krewetki Aglio e Olio podawane z sałatką i wybranymi dodatkami. Jeśli naszedł Cię smak na Gazpacho, to doskonale podejdzie Ci również nasz krem z pomidorów, podawany z białą mozzarellą. A dla miłośników “włoskich pierożków” Ravioli oferujemy ten niezwykły makaron podawany na wykwintnie, z duszonymi polikami wołowymi i wędzonym boczkiem. Jedynie w sałatkach pozostajemy wierni oliwie z oliwek, ale dzięki temu zachowują prawdziwie włoski smak!