Włoskie wina - poznaj te najpopularniejsze!

Czy znasz największych włoskich producentów wina i ich topowe gatunki? Czy wiesz, że najdroższe włoskie wina to wydatek rzędu ponad 5.500 € za butelkę? Tak to prawda. Są marki, o których rzadko słyszymy, a te cieszą się niespotykaną renomą na całym świecie. Czas na powiew luksusu - przedstawiamy najpopularniejsze włoskie wina.

Tradycja wielopokoleniowa - czynnik decydujący o sukcesie włoskich winiarzy

Słynny polski slogan reklamowy znanej firmy rafinerii mówi: “naj nie bierze się z niczego”. Prosty przekaz, a jakże prawdziwy. Za sukcesem włoskich winnic nie stoi przypadek, ale wielopokoleniowa tradycja w uprawie winorośli i dążenie do perfekcji w procesie produkcji.

Z włoskimi winami trzeba jednak uważać. Jak w każdym kraju nie brakuje tutaj i oszustów, podszywających się pod oryginalne produkty. Jeśli chcemy kupić dobre włoskie wino, na początku warto wiedzieć, gdzie zlokalizowane są najlepsze włoskie winiarnie. 

W których włoskich regionach produkuje się dobre wino?

Ważnym regionem na mapie włoskiej winorośli jest Piemont. Najpopularniejsze wina z tego regionu Barolo, Barbaresco czy wspaniałe wino musujące Asti. To co wyróżnia wina z Piemontu to cierpkość w smaku, jakże charakterystyczna dla tego regionu. Wynika to z lokalizacji Piemontu, który jest terenem górzystym. Szczepy tamtejszego wina nie dojrzewają tak długo jak w innych regionach Włoch, więc nie są też tak słodkie i dojrzałe.

Górskim regionem, w którym uprawia się winorośl jest również Trydent. Stąd pochodzi soczyste wino o wyjątkowej intensywności i głębi smaku Foradori Granato. To prawdziwy bestseller, również na polskim rynku, którego butelka kosztuje ponad 200 zł.

Przenieśmy się jednak na południe Włoch, gdzie klimat jest znacznie bardziej przyjazny do uprawy winorośli. Toskania to prawdziwa stolica włoskiego wina. Gdybyśmy mieli wymieniać wszystkie wina toskańskie, chyba warto byłoby sporządzić osobny artykuł blogowy na ten temat. Wino Chianti - czerwone, wytrawne, o głęboko ciemno-czerwonej, wiśniowej barwie i intensywnym smaku to flagowy produkt toskańskich winorośli. Oprócz Chianti w toskańskich winnicach spotkamy również:
  • Vino Nobile di Montepulciano
  • Brunello di Montalcino
  • Supertuscan
  • Vino Santo
  Ostatnią krainą na winnej mapie Italii jest Sycylia. Tak, sycylijskie wina obok toskańskich cieszą się największą popularnością. Któż z nas nie słyszał o Marsali?  Sycylijska Marsala to słodkie, białe wino produkowane w okolicach Trapanii. Co więcej Marsala (nazwa pochodzi od miasta) występuje w kilku wariantach: wytrawnym, półwytrawnym i czerwonym. Marsala jest winem podawanym najczęściej do deserów - w asyście suszonych owoców, ciast i deserów. 

Do jakich dań z naszego menu pasują włoskie wina?

Trudno wyobrazić sobie włoską kuchnię bez wina. Wina wytrawne, półwytrawne, musujące są także coraz popularniejsze w Polsce. Sklepy internetowe z winiami jak i stacjonarne punkty zwłaszcza w weekendy są oblegane. Wina stosuje się do obiadu, ale także jako wspaniały dodatek do deserów. Lampka wina na wieczór wskazana jest także w celach zdrowotnych.

Jeśli chodzi o menu obiadowe to polecamy zastosowanie wina do następujących potraw:
  • Past,
  • Gnocchi;
  • Risotto;
  • Łososia z grilla na szpinaku
  • Ośmiornicy z grilla;
  • Kalmarów, krewetek i innych owoców morza.

Pozytywny wpływ wina na zdrowie człowieka

Pamiętajmy, że wino jest zdrowe - oczywiście jeśli spożywamy je w umiarkowanej ilości. Jest dobrym źródłem resweratrolu - dzięki czemu mają wysokie właściwości przeciwulteniające. Zwalniają wolne rodniki, które są przyczyną rozwoju wielu poważnych chorób. Ponadto picie czerwonego wina w wydatny sposób poprawia profil lipidowy krwi i tzw. poziom dobrego cholesterolu HDL.