Włoskie startery, których warto spróbować!

Przystawka czy jak kto woli przekąska lub starter to podstawa we włoskiej kuchni. Nie ma w całej Italii restauracji, która nie zaoferuje nam choćby skromnego poczęstunku przed daniem głównym. To włoska tradycja, element gościny, pokaz serdeczności i szacunku do klienta. W tym artykule zaserwujemy Państwu najlepsze włoskie przekąski! Zapraszamy do smacznej lektury…

Przystawki i ich znaczenie w gastronomii

Gdybyśmy chcieli zdefiniować pojęcie przystawki to za taką uznać należy małą pod względem ilości potrawę-dodatek, która podawana jest w czasie oczekiwania na danie główne. Zadaniem przystawki nie jest zaspokojenie głodu, ale zyskanie czasu na przygotowanie obiadu.

Klient nie lubi czekać - zwłaszcza kiedy jest głodny. Podanie startera pozwala obsłudze zyskać dodatkowe 15-20 minut, co przy dużym obłożeniu lokalu odgrywa ważną rolę. Warto przy tym pamiętać, że przystawka nie powinna nasycić klienta, a już z pewnością nie powodować uczucia ciężkości, najedzenia. Bardziej chodzi o to, aby przystawka “pobudziła zmysły klienta”, podkręciła jego kubki smakowe przed daniem głównym.

Przystawki nie należy mylić z przekąską!

Bardzo ważna kwestia, która w polskiej świadomości często jest mylona. Polacy niepotrzebnie stawiają znak równości między przystawką, a przekąską - tymczasem są to dwa różne pojęcia.

Jak już wspomnieliśmy wcześniej przystawka to dodatek do obiadu, który nie jest sam w sobie potrawą pełnoskalową - jeśli tak możemy to określić. To w pewnym sensie element “gry na zyskanie czasu”.   Przekąska z kolei jest potrawą, w małej ilości, określaną bardzo często -“na ząb”. Przekąska jest więc samodzielnym posiłkiem podawanym w określonych sytuacjach np. jako dodatek do spożywanego alkoholu. 

Włoskie przystawki i gościnność właścicieli restauracji

Włosi słyną z gościnności - to niezwykle serdeczny naród. Ludzie z płw.Apenińskiego uwielbiają spędzać z sobą czas, godzinami rozmawiając przy obiedzie czy kolacji. Kultura wspólnego spożywania posiłków przez rodzinę lub znajomych w Italii jest pielęgnowana od lat i nigdy nie zaniknie.

Właściciele włoskich restauracji z natury są bardzo tolerancyjni i serdeczni. Często klepią nas po plecach, jak najlepszych znajomych, uśmiechają się,pytają czy danie smakuje. Ta serdeczność w Polsce mogłaby zostać uznana za fałszywą przez niektórych ludzi, ale uwierzcie nam - faktycznie jest prawdziwa. Dlaczego? Bo Włosi wiedzą, że klient to nasz Pan. Antipasti, a więc włoskie przystawki to pewien element serdeczności i wzorcowego podejścia do klienta. 

Antipasti czyli włoskie przystawki w najlepszym wydaniu!

Antipasti podawane są najczęściej 5-10 minut po tym jak klient wybrał danie główne. Szefowie kuchni wiedzą, że ich spożycie potrwa kolejne 5-10 minut, więc kucharze na przyrządzenie dania głównego zyskują już ok 20 minut. Czas ten nie będzie się klientowi dłużył, co oznacza, że wizytę w restauracji będzie dobrze wspominał (no chyba, że rozczaruje go poziom przyrządzenia dania głównego). Jakie włoskie przystawki są najpopularniejsze? O tym w dalszej części artykułu.

Bruschetta

Zdecydowanie najpopularniejszą włoską przystawką jest Bruschetta. To grzanka wykonana z pieczywa posmarowanego oliwą i rozsmarowanym na niej czosnkiem. Podaje się ją najczęściej w asyście pomidorów i włoskich ziół.

Carpaccio

Kolejną znaną przystawką jest Carpaccio. Danie to przygotowane jest z mięsa wołowego, rzadziej z cielęciny. Występują także warianty w wydaniu rybnym (z mięsa łososia lub tuńczyka). Carpaccio wyróżnia cienko pokrojone lub nawet rozbite mięso, które polane jest oliwą i wyciśniętym sokiem z cytryny. Carpaccio podaje się najczęściej w zestawie z serem parmezan lub innym. 

Oliwki w ziołach 

Oliwki to antipasti chyba najczęściej spotykane we włoskich restauracjach na obszarze Polski. Duże, dojrzałe, marynowane oliwki mogą być wypełnione migdałami lub czosnkiem. Są przepyszne!

Faszerowane papryki jalapeno lub czereśniowe

Można je spotkać w polskich supermarketach. Są pyszne, choć bardzo kaloryczne. Skąpane w marynacie lub oliwie papryczki faszerowane są najczęściej serkiem mascarpone. Mogą być ostre lub słodkie. 

Prosciutto

W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć Prosciutto. Co to takiego? To pojęcie zna każdy smakosz włoskiej kuchni. To nic innego jak prawdziwa włoska szynka. Włosi podają ją najczęściej jako prosciutto con melone - są to kawałki melona owinięte szynką.