Włoskie przystawki - czego warto spróbować


Przystawki to potrawy przyrządzane na zimno lub na gorąco serwowane przed daniem głównym. Jakie przystawki oferuje kuchnia włoska? Czego warto spróbować? Jak jeść konkretne przystawki włoskie? Na te pytania odpowiemy w dzisiejszym artykule.

Po co się je przystawki?

Przystawki to dodatki serwowane przed daniem głównym, których głównym celem jest zaostrzenie apetytu. Co ważne przystawki powinny być lekkie i nie obciążać żołądka tak, aby goście bez problemu mogli zjeść danie główne. Te małe dania idealnie nadają się także w sytuacjach, gdy znajdujemy się w dużym gronie przyjaciół, dzięki czemu przed daniem głównym mamy szansę na spróbowanie wielu różnorodnych potraw o unikalnych smakach.

Włoskie przystawki na zimno

  • Carpaccio
    Carpaccio to typowe danie kuchni włoskiej, które tradycyjnie przygotowuje się na bazie surowego mięsa wołowego. Cechą charakterystyczna tego dania jest to, że mięso pocięte jest na bardzo cienkie plastry. Carpaccio podawane jest z sokiem z cytryny lub octem winnym, oliwą z oliwek, białymi truflami oraz parmezanem. Obecnie spotyka się także dania przygotowywane z innego rodzaju mięsa, a nawet warzyw, które, dzięki serwowaniu w postaci cienkich plastrów również można nazwać mianem carpaccio.
  • Sery włoskie
    Najbardziej popularne włoskie sery serwowane jako przystawki to Burrata, Scamorza oraz Pecorino. Każdy z nich cechuje się innym smakiem, kształtem oraz sposobem podania dzięki czemu zamawiając wszystkie z nich w formie przystawki można spróbować jak różnorodne potrafią być sery. Burrata to ser włoski bazujący na mleku krowim lub bawolim wytwarzany z połączenia mozzarelli oraz śmietany, która umieszczona jest we wnętrzu mozzarelli. Z kolei Scamorza to wędzony włoski ser w kształcie gruszki produkowany z mleka krowiego, który charakteryzuje się lekko słonym smakiem. Pecorino to dojrzewający twardy ser podpuszczkowy produkowany z mleka owczego. Jego charakterystyczny, lekko pikantny smak doceniany jest przez wielu smakoszy.
  • Wędliny włoskie
    Słowo “prosciutto” oznacza po włosku “szynkę”. Wśród włoskich szynek jako przystawki stosuje się prosciutto di Parma, salami pepperoni oraz prosciutto cotto. Każda z tych szynek cechuje się innym smakiem i aromatem dlatego warto spróbować każdej, aby wyrobić sobie własne zdanie na temat tego, która smakuje nam najbardziej. Prosciutto di Parma to surowa suszona szynka wieprzowa krojona na bardzo cienkie plastry o charakterystycznym lekko słonawym smaku. Salami pepperoni to kiełbasa wieprzowo-wołowa o ostrym smaku, który zawdzięcza przyprawom takim jak papryka chilli. Prosciutto cotto to gotowana szynka wieprzowa o delikatnym smaku, dzięki czemu pasuje jako dodatek do kanapek, pizzy, sałatek, a także jako przystawka jedzona samodzielnie.

Włoskie przystawki na gorąco

  • Gamberetto
    Gamberetto to po włosku krewetki. Te owoce morza podaje się zazwyczaj w formie grillowanej wraz z mieszanką sałat, oliwą z oliwek oraz małymi bułkami.
  • Crostini
    Małe kromki grillowanego chleba z różnorodnymi dodatkami nazywane są w kuchni włoskiej crostini. Te małe grzanki podawane są zazwyczaj z serem, mięsem, warzywami lub oliwą z oliwek z dodatkiem przypraw.
  • Focaccia
    Focaccia to włoskie drożdżowe pieczywo, które występuje w wielu odmianach - bez dodatków, z solą, z ziołami, polane oliwą lub z suszonymi pomidorami i oliwkami. Jest to ciasto, którego używa się czasami jako podstawy do pizzy, lecz w takim przypadku ciasto powinno rosnąć przez krótszy czas niż w przypadku focacci.