Włoski street food. Co się je na ulicach we Włoszech?

Włoski street food. Co się je na ulicach we Włoszech?

 

Ten artykuł nie jest polecany osobom, które są głodne lub nie mają czasu na jedzenie podczas czytania! Po przeczytaniu tego artykułu z pewnością zaostrzy się Twój apetyt! Każdy miłośnik podróży wie — nie ma nic lepszego w odkrywaniu kultury miejsca niż jego jedzenie. Kiedy mówi się o Włoszech, od razu myśli się o włoskim makaronie, lasagne, pizzy, winie… Jednak ci, którzy wierzą, że cały skarb tkwi w restauracjach, nie mają racji. W ulicznych straganach można znaleźć przysmaki, które opowiadają historię danego miejsca.

Uliczne włoskie jedzenie

Aby sprzedawać na ulicy we Włoszech, konieczne jest posiadanie określonej licencji, a dodatkowo, gdy przedmiotem jest żywność, właściciel firmy musi mieć specjalne certyfikaty i zezwolenia. Nawet jeśli nie znajdziesz zbyt wiele stoisk z ulicznym jedzeniem na włoskich chodnikach, wiele włoskich smakołyków znajdziesz w małych restauracjach na terenie całego kraju.

Włoska pizza sprzedawana na kawałki — kwadratowe jak domowa pizza w Polsce!

Oczywiście we Włoszech głównym daniem jest pizza! Praktycznie na każdym rogu znajdziemy słynną pizzę a taglio. Jest to po prostu pizza podawana w pojedynczych kawałkach. Zwykle każda sztuka kosztuje od 1 do 1,50 euro, a cena zależy od smaku. Słynna włoska pizza Marguerita (tylko sos i ser) jest najtańsza, a ciekawostką jest to, że tutaj we Włoszech możesz znaleźć ją pokrojoną w kwadratowe kawałki — tak jak przygotowuje się domową pizzę w Polsce!

Uliczne stragany — street foods do spróbowania we Włoszech

Często spotyka się też tzw. friggitoria, gdzie można kupić smażone włoskie smakołyki, a oto kilka z najpopularniejszych:

  • patatyna fritte – frytki;
  • olive all'ascolana — knedle nadziewane oliwkami i mieloną wołowiną;
  • mozzarellina — kawałki smażonego, panierowanego sera;
  • mieszanka fritto — różne panierowane i smażone owoce morza;
  • polenta — nie można pominąć włoskiego smażonego menu;
  • arancini — to panierowana kluska z ryżu i zazwyczaj faszerowana mieloną wołowiną.

Różne smakołyki w zależności od regionu, który odwiedzasz – włoskie dania z ulic

Każdy region ma swoje własne jedzenie i typowe produkty, na przykład spacerując po Parmie, znajdziesz kilka stoisk sprzedających panini all prosciuttowłoski chleb ze słynną szynką parmeńską. W Toskanii znajdziesz wiele budek, które sprzedają torta di ceci — cienkie ciasto z ciecierzycy. W Bolonii i tamtejszym regionie wiele stoisk oferuje piadina — podobne do kebabu, ale z setkami różnych nadzień. A w Wenecji znajdziesz wiele budek ze słodyczami – tam możesz kupić tradycyjną włoską bezę.

Odkryj włoskie potrawy uliczne

Fritto al Cono — jak sama nazwa wskazuje, to danie to smażona ryba, panierowana, podawana w papierowym rożku i pałeczkami. Ta rozkosz występuje zwłaszcza w miastach portowych. W wielu miejscach można nawet zobaczyć, jak owoce morza są wyławiane na Twoich oczach i smażone tuż przed podaniem. Ze względu na świeżość tego dania można je podawać z rybami, krewetkami lub kalmarami. Wszystko zależy od wyniku całodziennego połowu.

Arancini — jeden ze skarbów tradycyjnej kuchni sycylijskiej, ale popularny w całym kraju. A jeśli nic Ci nie przychodzi do głowy związanego z tą nazwą, przysmak jest znacznie prostszy, niż Ci się wydaje. Arancini to rodzaj smażonego ryżu, kluski — coś w stylu krokieta — można zrobić również z risotto ryż. Wśród opcji napełniania tego „ryżowego krokieta” jest farsz mięsny, sos pomidorowy, ser, kurczak i inne składniki.

Zeppole — to tradycyjny cukierek z Rzymu i Neapolu, ale można go znaleźć w całym kraju. To nic innego jak rodzaj cienkiego, smażonego ciasta. Można je podawać z różnymi dodatkami, takimi jak cukier (oryginalny), czekolada i dżemy.

Stigghiole — kolejne typowe sycylijskie danie. Na pierwszy rzut oka ta rozkosz dla podniebienia — bardzo przypomina nasze szaszłyki. Różnica tkwi w białku, ponieważ stigghiole jest wytwarzana z jelit owiec, kóz lub kurczaków. Czyli flaczki doprawione solą i ziołami, ułożone na szpikulcu i upieczone na grillu.

Piadina — to rodzaj chleba, który istniał od czasów Imperium Rzymskiego, z tym wpływem kuchni Bliskiego Wschodu. Może mieć różne nadzienia. Najbardziej tradycyjny smak powstaje z połączenia świeżego sera mozzarella i cykorii.

Lampredotto — to typowe danie z regionu Toskanii. To nic innego jak gulasz z wołowiny z żołądków wołowych, który ma dużo przypraw, takich jak cebula, zioła, pietruszka i seler. Podaje się go samodzielnie lub jako kanapkę.

Zgłodniałeś… ? Zapraszamy do naszej włoskiej restauracji w Poznaniu – Kuchnia Italia! Mamy wiele smacznych włoskich dań w naszym menu! Nie czekaj i przyjdź lub zamów na wynos. Zapraszamy.