Włoski krem z pomidorów i przepisy - czemu pomidory kojarzą nam się z Włochami?

Włoski krem z pomidorów i przepisy - czemu pomidory kojarzą nam się z Włochami?

Pomimo tego, że pomidor jest owocem najczęściej używanym w sosach, kanapkach, pizzy i sałatkach, jest bardzo wszechstronny i można go nawet używać w napojach, takich jak klasyczna Bloody Mary. Jednak jak zrobić klasyczny włoski krem pomidorowy? Poznaj nasz przepis na włoski krem z pomidorów i sprawdź menu w naszej włoskiej restauracji w PoznaniuKuchnia Italia! A jeśli chcesz samemu spróbować przygotować pomidorową przekąskę, to zapraszamy do dalszej lektury.

Pochodzenie pomidora — skąd pochodzą pomidory?

A czy wiesz, skąd pochodzi pomidor? Wszyscy od razu myślą o Włoszech, ale to właśnie w Ameryce Południowej, a dokładniej z regionu Andów pochodzą pomidory. Wraz z przybyciem Europejczyków w XVI wieku owoc został przewieziony do Europy i ulepszony przez Włochów, którzy nazwali go „pomodoro” (z włoskiego Golden Snitch), ze względu na żółtawy kolor owoców w tym czasie. To dlatego pomidory kojarzą się nam z Włochami, ponieważ włosi tak bardzo je polubili! Poznaj tajemnice ulepszenia pomidorów przez włochów i włoskie pomidorowe smaki!

Prawdziwy włoski przepis na sos pomidorowy

Miłośnicy włoskich specjałów wiedzą, że dobry sos pomidorowy może zmienić smak potrawy.

Składniki:

  • 1 kg świeżych i dojrzałych pomidorów;
  • 1 czerwona cebula (może być biała);
  • Włoska oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia;
  • Bazylia;
  • Woda w razie potrzeby;

Uwagi:

  • Nie dodawaj czosnku.
  • Nie przesadzaj z cebulą.
  • Nie zagęszczaj sosu.
  • Nie przesadzaj z solą.

Przybory:

  • Deska do krojenia;
  • Dobry nóż;
  • Patelnia (mała) proporcjonalna do ilości sosu, który chcesz przygotować.

Jak usunąć skórkę z pomidora? Użyj techniki szoku termicznego

Lekko pokrój skórkę i umieść pomidory we wrzącej wodzie, a następnie w lodowatej wodzie. Ułatwi to usunięcie skóry. Podziel pomidora na 4 części, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. Nie używaj blendera, aby sos nie był różowy i pienisty.

Tryb przygotowania:

  • Pokrój cebulę na cienkie kawałki, aby rozmiękła podczas gotowania. Nie krój cebuli w kostkę — najlepiej będzie, jeśli pokroisz ją w cienkie piórka.
  • Do średniego rondla włóż pokrojoną cebulę i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Postaw rondel na małym ogniu, aż cebula nabierze słodkiego zapachu, gdy się zeszkli, dodaj pomidora i dopraw go solą (szczypta wystarczy).
  • Gotuj na średnim ogniu przez co najmniej godzinę. Jeśli musisz, dodaj wody, aby uniknąć przypalenia. Po osiągnięciu pożądanej konsystencji wyłącz ogień i dodaj świeże liście bazylii.

Kilka pysznych włoskich przystawek, abyś mógł cieszyć się pomidorem

Co powiesz na innowację w menu z różnymi sposobami wykorzystania pomidorów? Poznaj kilka smacznych włoskich przystawek z pomidorem w roli głównej!

Bruschetta

Składniki:

  • 4 dojrzałe włoskie pomidory;
  • 400g krojonego włoskiego chleba;
  • liście bazylii;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin;
  • 2 łyżki serka śmietankowego;
  • sól i pieprz do smaku;

Sposób przygotowania Brushetty

Umyj pomidory, usuń środek i pokrój w małe kwadraty. Rozgrzej piekarnik i opiecz kromki włoskiego chleba. W pojemniku umieść pokrojone pomidory, liście bazylii, olej, sól i pieprz i delikatnie wymieszaj. Dodaj przyprawy. Na toście ułóż serek śmietankowy i przypraw. Jeśli chcesz posmakować prawdziwej włoskiej Brushetty zapraszamy do naszej włoskiej restauracji w Poznaniu!

Smażony zielony pomidor

Składniki:

  • 4 średnie zielone pomidory;
  • 3 plastry bekonu;
  • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej;
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 1/3 łyżeczki oleju
  • 3 łyżki sera tartego parmezanu.

Sposób przygotowania włoskiego smażonego zielonego pomidora

Na patelni usmaż boczek na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Wyjmij go łyżką cedzakową, odsącz na ręczniku papierowym, daj mu ostygnąć i pokrusz. Dodaj olej do tłuszczu pozostałego na patelni. Na dużym talerzu dobrze wymieszaj mąkę kukurydzianą, parmezan, sól i pieprz. Podgrzej patelnię na średnim ogniu (170°C do 190°C). Umieść plastry pomidora w mieszance z mąką kukurydzianą, dobrze dociskając. Smaż połowę plastrów przez minutę z każdej strony lub do uzyskania złotego i chrupiącego koloru. Wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na talerzu przykrytym papierowym ręcznikiem. Usmaż pozostałe pomidory i odsącz je na papierze. Przełóż na półmisek i posyp pokruszonym boczkiem. Smacznego!

Pomidor faszerowany ricottą

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
  • 4 średnie pomidory;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 100g śmietany;
  • 100g twarogu;
  • 300g ricotta.

Sposób przygotowania włoskiego pomidora faszerowanego ricottą

Pomidory dobrze umyć, zdjąć pokrywkę, usunąć pestki i odstawić. Rozgniecioną ricottę wymieszać z twarogiem, śmietaną i podgrzać olej. Lekko przyrumienić czosnek i dodać mieszankę z ricotty. Wymieszać pietruszkę i nadziewać pomidory.

Jeśli zgłodniałeś od czytania tych pysznych przepisów, a nie masz czasu na ich przygotowanie — zapraszamy do nas! Włoska restauracja w PoznaniuKuchnia Italia, czeka na Twoje zamówienie!