
Sałatka Cezar - włoska sałatka na emigracji
Sałatka Cezar jest niekwestionowanym liderem w sałatkowym menu wielu poważanych restauracji. Swoją popularność zdobyła dzięki składnikom w lekkiej formie, które jednocześnie zapewniają odpowiednie odżywienie organizmu. Doskonale wpasowuje się w gust zarówno miłośników świeżej zieleniny, jak i tych lubiących konkretne jedzenie. Odpowiednio skomponowana jest zbilansowanym źródłem białek, tłuszczów, węglowodanów, błonnika oraz makroelementów. Skąd się wywodzi i kto ją wymyślił?
Pierwsza sałatka Cezar
Nazwa sałatki pochodzi od Cezara Cardini, który jako pierwsze stworzył tą niezwykłą kompozycję składników. Miało to miejsce w mieście Tijuana w Meksyku w 1924 roku. Jak to często bywa w przypadku początków potraw, Cezar zrobił posiłek z tego, co akurat miał pod ręką. Nie można jednak zrzucać wszystkiego na zrządzenie losu, ponieważ sałatka ta to nie tylko mix składników, ale również oryginalny dressing, w którym zapewne nie było przypadku.Początkowo sałatka ta nie wchodziła w regularny skład menu knajpy Cardiniego, a popularność zyskała wiele lat później, gdy wspomnienia dotyczące jej smaku zaczęły pojawiać się w gazetach i gastronomicznych programach telewizyjnych. Swój wkład w pamięć o autorze miała jego córka, Rosa, która opowiedziała dokładną historię dotyczącą początków tej niezwykłej potrawy. Choć oficjalnie sałatka Cezar należy do kuchni meksykańskiej, to sam Cezar Cardini był włochem, który wyjechał na emigrację do Ameryki, a umiejscowienie knajpy w Meksyku było sposobem na obejście panujących w tamtych czasach prohibicji.