Sałatka Cezar - włoska sałatka na emigracji


Sałatka Cezar jest niekwestionowanym liderem w sałatkowym menu wielu poważanych restauracji. Swoją popularność zdobyła dzięki składnikom w lekkiej formie, które jednocześnie zapewniają odpowiednie odżywienie organizmu. Doskonale wpasowuje się w gust zarówno miłośników świeżej zieleniny, jak i tych lubiących konkretne jedzenie. Odpowiednio skomponowana jest zbilansowanym źródłem białek, tłuszczów, węglowodanów, błonnika oraz makroelementów. Skąd się wywodzi i kto ją wymyślił?

Pierwsza sałatka Cezar

Nazwa sałatki pochodzi od Cezara Cardini, który jako pierwsze stworzył tą niezwykłą kompozycję składników. Miało to miejsce w mieście Tijuana w Meksyku w 1924 roku. Jak to często bywa w przypadku początków potraw, Cezar zrobił posiłek z tego, co akurat miał pod ręką. Nie można jednak zrzucać wszystkiego na zrządzenie losu, ponieważ sałatka ta to nie tylko mix składników, ale również oryginalny dressing, w którym zapewne nie było przypadku.
Początkowo sałatka ta nie wchodziła w regularny skład menu knajpy Cardiniego, a popularność zyskała wiele lat później, gdy wspomnienia dotyczące jej smaku zaczęły pojawiać się w gazetach i gastronomicznych programach telewizyjnych. Swój wkład w pamięć o autorze miała jego córka, Rosa, która opowiedziała dokładną historię dotyczącą początków tej niezwykłej potrawy. Choć oficjalnie sałatka Cezar należy do kuchni meksykańskiej, to sam Cezar Cardini był włochem, który wyjechał na emigrację do Ameryki, a umiejscowienie knajpy w Meksyku było sposobem na obejście panujących w tamtych czasach prohibicji.

Główne składniki sałatki Cezar

Głównym źródłem błonnika w sałatce Cezar jest sałata rzymska, specyficzna odmiana sałaty o soczystych i jędrnych podłużnych liściach. Zachowuje swój fason nawet po zmieszaniu z innymi składnikami. Sycącą bazę stanowią grzanki, które mocno nasiąkają oliwą o smaku czosnkowym, dzięki czemu posiadają intensywny smak i zapewniają odpowiednią dozę kalorii. Pierwotnym źródłem białka w sałatce Cezar jest jajko. Dopełnieniem całości jest starty ser parmezan. Na dressing składa się oliwa, czosnek, sok z cytryny, sos Worcestershire (korzenny sos na bazie anchois) oraz przyprawy.

Najsmaczniejsze wariacje sałatki Cezar

Z biegiem czasu sałatka Cezar ewoluowała, wpasowując się bardziej w gusta współczesnych odbiorców. Surowe jajko zostało wyparte przez ugotowane, a rybny sos ustąpił miejsca olejom roślinnym. Bogactwo świata zachodniego i łatwość dostępu do mięsa, sprawiły, że popularnym dodatkiem stała się grillowana pierś z kurczaka. Miłośnicy roślinnych smaków uzupełnili sałatkę o pomidorki koktajlowe, paprykę i ogórka, a smakosze serów z rozkoszą sypią do niej takie produkty jak ser Grana Padano czy inne sery dojrzewające. Zdecydowanie najlepszym dodatkiem do sałatki Cezar mogą być świeżo upieczone bułeczki, które maczane w oliwie smakowej doskonale wzmacniają doznania smakowe towarzyszące spożywaniu tego ponadczasowego dania.