Różnica podejścia do makaronu w Polsce i Włoszech


Makaron stanowi bazę wielu włoskich dań. W Polsce zdobywa coraz większą popularność i choć osoby starsze oraz mieszkańcy wsi wciąż statystycznie częściej wybierają ziemniaki, to w młodszych pokoleniach i większych miastach zaczyna wypierać inne dodatki do obiadu. Czy Polacy jedzą makaron zgodnie z włoską sztuką przygotowywania tego posiłku? Czym różni się podejście do makaronu przeciętnego Włocha od podejścia Polaka? Temat ten zgłębimy w poniższym wpisie blogowym.

Makaron jako baza i jako dodatek

Najbardziej rzucającą się różnicą w spożywania dań z makaronem są jego proporcje do sosu. We Włoszech makaron stanowi przeważającą część posiłku, to nim się najadamy, a sos ma jedynie zapewnić ubarwienie smaku, tak jak w polskiej kuchni robią to przyprawy. W Polsce je się bardziej sos z makaronem niż makaron z sosem. Jest to szczególnie zauważalne w gospodarstwach domowych oraz tych restauracjach, które przekładają wpisywanie się w polski gust ponad włoską tradycję. Zapewniam jednak, że z biegiem czasu każde podniebienie przyzwyczai się do dominującej roli makaronu i nie będzie mogło już wrócić do potraw, w których trzeba szukać kawałków makaronu wśród ogromu sosu.

Gotowanie i sposób podania makaronu

Włoski sposób przygotowania makaronu w większości potraw polega na ugotowaniu go do stopnia al dente. Czyli takiego momentu, gdzie makaron jest jędrny, lekko twardy, nie łamie się ani nie rozpada. Taki makaron jest w stanie lepiej wchłonąć aromat sosu, dlatego zaraz po wyjęciu z wody dodaje się do niego sos lub przechodzi się do kolejnego etapu przygotowywania potrawy. W Polsce bardzo często makaron gotuje się tak długo aż całkowicie zmięknie. Przez to jego smak jest bardzo odseparowany od reszty dania. Dodatkowo często jest on przechowywany w osobnym pojemniku a mieszany dopiero bezpośrednio przed jedzeniem.

Nadziewany makaron i popularność gatunków

We Włoszech dość popularnym procederem jest nadziewanie makaronu, zarówno w postaci małych makaronów penne lub coquillettes, jak również większych typu ravioli. W Polsce sposób ten zdecydowanie przegrywa z pierogami. Polacy mają również swoje upodobania dotyczące makaronów. Statystycznie ulubionym makaronem polaków są spaghetti oraz krajanka. Co zdecydowanie nie jest zbieżne z upodobaniami Włochów. Szczególnie ta druga pozycja, która niespecjalnie nadaje się do włoskich potraw, a jej polska popularność wynika głównie z umieszczania jej w zupach. Dla Włochów duże znaczenie ma dobranie odpowiedniego makaronu do potrawy. Jest to uwarunkowane zarówno smakiem, jak i formą. Makaron spaghetti nie będzi odpowiedni do sosów o bardziej płynnej konsystencji, takich jak chociażby to, co w Polsce uważane jest za sos boloński. Dlaczego to dla Włochów takie ważne? Makaron jest częścią ich kultury do tego stopnia, że znajomy Włoch na pytanie: “Jak często jecie we Włoszech makaron na obiad?” odpowiedział: “Zawsze”.