Rodzaje włoskiej pizzy

Prawdziwa włoska pizza. Czym ona właściwie jest? Jak się ją robi? Rodzajów pizzy we włoszech jest tyle, ilu kucharzy. Każdy z nich robi swoją wariację pizzy, jednak każdy z nich opiera się na jednym z podstawowych wariantów. Jakie klasyczne rodzaje pizzy wyróżnia się we włoszech oraz czym się one różnią od siebie? Czy jesteśmy w stanie zrobić w domu prawdziwą włoską pizzę? Jeżeli chcecie poznać odpowiedzi na te pytania, to zapraszamy do lektury tego artykułu!

Pizza neapolitańska - popularna napoletana

Pizza ta pochodzi z Neapolu i jest to najbardziej popularny rodzaj pizzy włoskiej. Pizza w tej postaci uznawana jest przez włochów za dobro narodowe i ich spuściznę. W Neapolu powstało nawet stowarzyszenie The Associazione Verace Pizza Napoletana  - które przyznaje certyfikaty autentyczności pizzy. Pizza neapolitańska została również doceniona przez wspólnotę europejską, która zadała jej znak STG - gwarantowanej specjalności tradycyjnej.

Włoska pizza z Neapolu to przede wszystkim doskonałe ciasto. Ciasto powstaje z połączenia mąki od W290 do W390, drożdży, wody i soli. Do ciasta nie dodaje się tłuszczu czy oliwy. Po dokładnym wymieszaniu składników, ciasto odkłada się na od 8 do 24 godzin do wyrośnięcia. Gdy ciasto już popracuje, formuje się je w okrąg i wypieka w piecu - tradycyjne pizza musi być wypiekana w piecu opalanym drewnem. Pizza ląduje w piecu na około półtorej minuty. Dlaczego tak krótko?   Otóż piece opalane drewnem osiągają do 450 stopni celsjusza w swoim wnętrzu - dzięki temu pizza piecze się bardzo szybko, a samo ciasto jest wyborne. Dobrze wypieczone ciasto jest miękkie, lekko opadające. Ciasto może się delikatnie ciągnąć, tymczasem ranty pizzy powinny być wypieczone. Prawdziwa pizza neapolitańska nie może także posiadać innych dodatków niż tradycyjne, co w praktyce oznacza 2 rodzaje pizzy neapolitańskiej:   
  • marinara - pomidory, czosnek, oregano i oliwa
 
  • margherita - pomidory, mozzarella, bazylia i oliwa.
  Tradycyjnie pomidory powinny pochodzić z regionu San Marzano, ser natomiast powinien być w postaci mozzarella di bufala.

Pizza rzymska - odmienne podejście do pizzy

Pizza romana to pizza bez drożdży wywodząca się ze stolicy Włoch. Pizza ta traktowana jest przez Włochów jako streetfood - często można ją kupić na wagę oraz jest to doskonała przekąska w ciągu dnia. Pizzę rzymską wyróżnia mocno odmienne ciasto - w porównaniu do pizzy neapolitańskiej, pizza ta jest sztywna i chrupiąca. Ciasto utrzymuje swój kształt, a na samej pizzy można znaleźć mnóstwo dodatków. Klasyczny rodzaj pizzy rzymskiej, to bez wątpienia capricciosa, czyli pizza z szynką, oliwkami, karczochami, pomidorami i pieczarkami. Najczęściej stosowanymi pomidorami są pomidory pelati, które zwyczajowo są w postaci przecieru. Stworzenie ciasta nie jest wymagające, ponieważ tworzy się je podobnie do podpłomyków. Skład ciasta na pizzę romana to przede wszystkim mąka. Odpowiednią mąką będzie wybór między W180 a W290. Do tego należy dodać troszkę oliwy i wody. Pizza powinna być wypiekana w temperaturze około 350 stopni przez 2,5 do 3 minut. W ten sposób osiągniemy oczekiwany efekt chrupkości.

Pizza siciliana - prawie jak pizza domowa

Pizza sycylijska jest rzadko spotykana, mimo że jest ona najbardziej zbliżona do tradycyjnej pizzy domowej. Ciasto na pizzę posiada drożdże, przez co należy jej dać odpocząć po wyrabianiu. Standardowym czasem rośnięcia ciasta jest okres minimum 2 godzin. Następnie ciasto formuje się w foremce - pizza sycylijska niekoniecznie jest okrągła - sycylijczycy lubią swoją pizzę w prostokątnych formach. Pizza ta zazwyczaj jest bardzo sycąca, co związane jest z mocnym zbiciem ciasta. Jeżeli chodzi o dodatki, to włosi dodają to co lubią. Nie ma jednego, standardowego rozwiązania zgodnego z tradycją. Ciasto na pizzę włoską w odmianie sycylijskiej powinno być włożone do pieca na 3 do 4 minut, a temperatura pieczenia powinna wynosić 300 stopni.

Włoska pizza w domu?

Stworzenie w domu prawdziwej włoskiej pizzy na cienkim cieście jest stosunkowo łatwe, o ile posiadamy odpowiedni piec do pizzy. Niestety, ale ogromna większość piekarników domowych nie jest w stanie osiągnąć temperatury odpowiedniej do wypieku klasycznej włoskiej pizzy. Ciekawym rozwiązaniem może być zastosowanie grilla gazowego z czujnikiem temperatury - jeżeli nasz grill jest wstanie osiągnąć wspomniane wcześniej temperatury to być może uda nam się zrobić pizzę włoską. Jeżeli jednak nie mamy takiego rozwiązania w zaciszu swojego domu, zawsze można się udać do włoskiej restauracji.