Rodzaje włoskiego pieczywa


Włoska kuchnia lubuje się w wykorzystywaniu produktów powstałych z mąki. Oprócz makaronów bardzo istotną rolę odgrywa dla Włochów pieczywo. Stanowi ono częsty dodatek do włoskich potraw, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Większość wypieków południowej kuchni cechuje się chrupiącą skórką i lekkim wnętrzem. Z tego artykułu dowiesz się jakie są najważniejsze rodzaje włoskiego pieczywa i czym się od siebie różnią.

Początki pieczywa we Włoszech

Dziś drożdże są łatwo dostępne i powszechne. Kiedyś żeby je zdobyć należało je samemu wyhodować. Najczęściej używano do tego winogron, które dzięki odpowiedniej proporcji cukrów, stanowiły lepsze środowisko do rozwoju drożdży niż bakterii, dzięki czemu ulegały fermentacji a nie gniciu. Zawartość chleba zależała od zamożności, co ciekawe to właśnie bogatsi obywatele jedli chleb pszenny, wytworzony głównie z popularnego w owym czasie gatunku pszenicy - płaskurki.

Focaccia

Focaccia to nazwa określająca potrawę jak i samo pieczywo w niej używane. Ciasto na focaccię jest w dużej mierze podobne do ciasta na pizzę. Również jest spłaszczone, robione z podobnych składników, jednak różni się od niego czasem wyrastania. Pieczywo to najczęściej podawane jest z solą i ziołami lub oliwą. Bardzo dobrze komponuje się z rozmarynem, czosnkiem oraz bazylią. Istnieje wiele różnych wariantów lokalnych foccaci, najpopularniejsze wariacje to między innymi: foccacia na słodko z miodem i rodzynkami, focaccia z szynką prosciutto lub najbardziej przypominająca pizzę focaccia z parmezanem. Występująca w niespłaszczonym, okrągłym wariancie nazywana jest panfocaccia.

Ciabatta

Ciabatta to rodzaj białego pieczywa, wykonanego na bazie mąki pszennej, wody, soli i oliwy. Jest włoską odpowiedzią na francuską bagietkę, z tego powodu przypomina ją nieco kształtem. Jest powszechnie używana do robienia kanapek, w tym najbardziej popularnego panino. Charakteryzuje się miękkim wnętrzem z dużymi bąblami. Ciabatta dość długo utrzymuje świeżość przez co doskonale nadaje się na przyjęcia w kompozycji z sałatkami.

Michetta

Michetta to rodzaj włoskiego chleba, wykonanego z oczyszczonej mąki pszennej. Posiada bardzo dużą wilgotność, przez co szybko się starzeje. Zaraz po upieczeniu jest jednak bardzo delikatny i nadaje się do samodzielnego spożycia. Najbardziej charakterystyczną cechą michetty jest jego kształt, nieregularny z dużymi wypustkami. Dzięki temu można łatwo odrywać jego kawałki.

Colomba - włoskie świąteczne pieczywo

Colompa di Pasqua to rodzaj pieczywa wypiekany na święta wielkanocne. Jest znacznie odmienne od pozostałych znajdujących się na tej liście. Główna różnica to zawartość jajek oraz cukru w składzie colompy. To słodkie pieczywo często zawiera również suszone lub kandyzowane owoce. Dodatkowo przyozdobione jest orzechami i innymi dodatkami kojarzonymi raczej z ciastami niż klasycznym pieczywem.