Popularne włoskie dania z owocami morza


Poprzedni artykuł dotyczący wartości odżywczych owoców morza był preludium do obecnego. W nich chcemy jednak poruszyć nieco inną tematykę, ukierunkowaną na przedstawienie najpopularniejszych dań z kuchni włoskiej - właśnie z frutti di mare. No więc zaczynajmy…

Owoce morza - smaczne, uniwersalne i zdrowe

Owoce morza cechuje trzy cechy. Po pierwsze i najważniejsze - są zdrowe, bogate w substancje odżywcze, minerały i witaminy, o czym już wspomnieliśmy. Po drugie są smaczne - walory smakowe frutti di mare są cenione przez smakoszy z całego świata od Europy poprzez Afrykę, Azję, Stany Zjednoczone i Australię. To kuchnia uniwersalna - po pierwsze dlatego, że jest dostępna dla biednych jak i bogatych oraz co ważne o szerokim spektrum zastosowania.

Przystawki z owocami morza

Każda poważna karta menu, dobrze przygotowana zaczyna się od przystawek, czyli tzw. starterów. W przypadku przystawek z owocami morza wybór jest całkiem spory. Dominują tutaj zwłaszcza małże i mule, przygotowane z winem i masłem w asyście sosu pomidorowego, oliwy i bagietki. W Polsce równie popularne w lokalach serwujących kuchnię śródziemnomorską są krążki cebulowe z kalmarów, a także krewetki. We włoskich knajpach te krewetki w starterach występują najczęściej w postaci roladek z nadzieniem krewetkowo -szparagowym. Danie to z włoskiego nazywa się involtini di sogliola di gamberetti.

Równie popularnym starterem z krewetkami jest Gamberetto con Aglio e olio, które mogą znaleźć Państwo w ofercie naszej restauracji. To oryginalne, przepyszne krewetki Black Tiger specjalnie przyprawione i podawane z mieszanką sałat, oliwek, a także bułeczkami z własnego wypieku. To bardzo popularna w naszej restauracji przystawka z owocami morza. Coś pysznego, polecamy!

Zupy z owocami morza

W tym segmencie tak naprawdę ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Najpopularniejsze zupy z owocami morza pochodzą z rejonów Azji, zwłaszcza Wietnamu, Filipin, Kambodży. W Europie wzbogaca się je w warzywa takie jak czosnek, bazylię, koperek, cytrynę. We Włoszech najczęściej spotkamy zupę krewetkową z warzywami. W Azji możemy dostać zupę rybną lub pho z opcją rybną. W Japonii niektóre rodzaje Ramenu posiadają również w swoim składzie owoce morza. Zupy z owocami morza mogą mieć charakter pikantny, bądź słodko-kwaśny czy też typowo orientalny, wzbogacony dużą ilością obłędnych przypraw.

Owoce morza a makarony

Frutti di mare goszczą także chętnie w różnego typu pastach. W naszej restauracji postawiliśmy na dwa typy makaronów z krewetkami. Pierwszy z nich to Risotto Scampi z zielonymi szparagami. Jest to tradycyjne włoskie risotto z dodatkiem zielonych szparagów, czosnku i cebuli, wzmocnione rozmarynem. Treść główną dania stanowią duże krewetki Black Tiger.

Drugi typ pasty z krewetkami dostępny w naszej ofercie to Tagliatelle Salmone e Gamberetti. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się szeroka wstęga makaronu tagliatelle, z grillowanym łososiem i krewetkami Black Tiger. Dodatkowo jego smak spotęgowany jest za pomocą świeżych warzyw: cebuli, czosnku, pietruszki, a także sera Grana Padano.