Pomidory San Marzano. Dlaczego są tak popularne?


Pomidory to najchętniej kupowane na świecie warzywa. Ich smak jest wyjątkowy, a bogactwo odmian nieprzebrane. Włochy to kraj, który ma w tej “kategorii” mocnego przedstawiciela - pomidor San Marzano. I jest to zdecydowanie zawodnik “wagi ciężkiej”.

Pomidor San Marzano

Dlaczego pomidory San Marzano są wyjątkowe i tak popularne? Może dlatego, że są uprawiane w Kampanii od pokoleń. Aspekt historyczny z pewnością jest ważny, jak też i lokalizacja. Otóż ta szczególna odmiana pomidorów uprawiana jest tylko i wyłącznie w regionie Arno-Nocerino-Sarnese, znajdującym się między Neapolem, a Salerno. Pomidor San Marzano należy do rodzaju gruszkowatych - ze względu na swój specyficzny kształt. Są wydłużone, owalne i intensywnie czerwone. Aby jednak zrozumieć, dlaczego są tak chętnie uprawiane pod Wezuwiuszem i uważane za “warzywne delicje”, należy poznać ich charakterystyczne.

Cechy charakterystyczne pomidorów San Marzano

• mają rzadko spotykany, wydłużony kształt
• wyróżnia je trwały, specyficzny aromat bardzo długo utrzymujący się w powietrzu;
• barwa pomidora jest głęboka, ciemno czerwona;
• miąższ wyróżnia słodki smak
• charakteryzują się dużą odpornością na warunki atmosferyczne;
• są bardzo trudne w uprawie, wymagają dużego nasłonecznienia i żyznej gleby.
• posiadają antyoksydanty, które niwelują ryzyko zachorowania na nowotwory;

Zastosowanie pomidorów San Marzano

Pomidory San Marzano są szczególnie popularne we Włoszech, zwłaszcza w kuchni neapolitańskiej. Nic więc dziwnego, że stosuje się je w ulubionych daniach neapolitańczyków. Wybitne walory smakowe pomidorów, sprawiają, że są chętnie wykorzystywane jako sos do pizzy, dodatek do makaronów i zup. Pomidory San Marzano często możemy spotkać także w formie przetworów. Niewielka ilość pestek i soków - tak charakterystyczna dla tej odmiany sprawia, że można je ususzyć i wykorzystać w jesiennych przetworach np. pysznych pastach.

Podsumowanie

Pomidory San Marzano w bardzo niewielkich ilościach eksportowane są poza Włochy. To pomidor wybitny pod względem smaku, który jest bardzo kosztowny w pielęgnacji. Ich uprawa nie należy także do łatwych. Warto wiedzieć, że choć już zostały rozpowszechnione w innych państwach, tylko te spod Wezuwiusza oznaczone certyfikatem chronionego miejsca pochodzenia DOP/PDO uznawane są za oryginalną odmianę.