Owoce stosowane w kuchni włoskiej


Najczęstszymi owocami stosowanymi we włoskiej kuchni są oczywiście pomidory, które można dodać właściwie do wszystkiego. Na drugim miejscu znalazły by się prawdopodobnie owoce morza, jednak ani o jednym, ani o drugim w dzisiejszym artykule nie będziemy pisać. Choć mało widoczne, to owoce przewijają się wielu daniach, a ich rola jest bardzo różna. Część nadaje daniu kolor, inne aromat, a jeszcze inne regulują kwasowość, niezbędną do zachowania stosownych właściwości.

Cytrusy - bogactwo kwaśnych smaków

Wiele różnych cytrusów znajduje swoje miejsce w kuchni włoskiej. Cytryna lub limonka często służą jako zamiennik octu do sosów na bazie oliwy. Dzięki temu sos jest bardziej aromatyczny i mniej pikantny, zachowując cechy klasycznego winegret. Kwas cytrynowy pozwala również daniom zachować dłużej przyjemny kolor, co jest szczególnie przydatne w zestawieniu z innymi owocami. Cytryny są również podawane do ryb i owoców morza, co pomaga wydobyć te lepsze smaki i zamaskować te niepożądane. Pomarańcze mogą służyć jako baza do owocowych chłodników, nie wspominając już o soku pomarańczowym, który jest we Włoszech powszechny sam w sobie, ale również jest podstawą wielu drinków.

Ogórek - powiew świeżości w każdym daniu

Obok pomidora i sałaty stanowi główny składnik większości włoskich sałatek. Doskonale nadaje daniu świeżości i łagodzi kwaśny smak pomidorów. Pozwala również sałatce utrzymać wilgotność przez dłuższy czas, co sprawia, że zatrzymuje swoje walory smakowe. Najczęściej ogórek spotykany jest w wersji na świeżo, ponieważ podczas obróbki termicznej traci większość swoich właściwości.

Oliwki - nie tylko źródło oliwy

Nie można opowiedzieć o najważniejszych owocach kuchni włoskiej bez oliwek. Oliwki we Włoszech różnią się nieco od tych spotykanych w Polsce. Jeśli kiedyś zastanawiałeś się czemu oliwki we Włoszech smakowały zupełnie inaczej niż te sprzedawane w Polskich sklepach, to różnica wynika z ich obróbki. We Włoszech w potrawach stosuje się świeże oliwki, natomiast w Polskich marketach są to oliwki kiszone. Powód jest dość prozaiczny, ciężko byłoby przetransportować dojrzałe oliwki w taki sposób, by nie straciły na jakości. Oczywiście są na to pewne metody, jednak nie na skalę przemysłową, tym bardziej, że oliwki spędzają jeszcze trochę czasu w sklepie zanim trafią na talerz. Oliwki stosują treściwe dopełnienie sałatek oraz kanapek. Doskonale nadają się również do podgrzewania, dzięki czemu można dołączyć je do każdego dania zawierającego ciasto. Oliwki mogą również stanowić samodzielne danie, jeśli tylko po wydrylowaniu wypełnimy je ciekawym farszem.

W naszej poznańskiej restauracji oferujemy szeroki wybór oliwek. Do kuchni podchodzimy z sercem, dlatego kładziemy bardzo duży nacisk na różnorodność i wysoką jakość składników. Możesz składać zamówienia za pośrednictwem naszej strony internetowe kuchnia-italia.pl lub odwiedzić nasz lokal osobiście na ulicy Bobrownicka 2.