Najsmaczniejsze sosy włoskie

Najsmaczniejsze sosy włoskie

 

Kto na świecie nie lubi tradycyjnego włoskiego makaronu w towarzystwie bardzo smacznego sosu? Jest wiele smaków, konsystencji, składników… ale czy znasz główne włoskie sosy? Dziś opiszemy te, które niekoniecznie są tak bardzo znane w Polsce.

Makaron z sosem to smaczne jedzenie, łatwe do przygotowania i niezbyt brudzące kuchnię (no, chyba że sos wybuchnie podczas gotowania). Może wydawać się idealną formułą na przepis na szybki obiad lub idealną randkę. I tak jest, zwłaszcza gdy odnosi się to do kuchni włoskiej i jej głównej ikony – makaronu, pomidorów, mozzarelli i dobrego wina. Nie oznacza to jednak przygotowania makaronu z czymkolwiek!

Jak przygotować włoski makaron – jakich sosów i dodatków użyć?

Możesz szybko i z niewielką ilością składników przygotować wspaniałe sosy klasycznej włoskiej kuchni. Jeśli nie jesteś zbyt dobry w kuchni i nie masz też, za dużo czasu możesz przygotować wspaniałe danie, jakim jest spaghetti z czosnkiem i olejem. Wystarczy dodać pieprz, a zamieni się w bardzo tradycyjne aglio, olio i peperoncino, popularne danie we włoskich domach.

Jak przygotować włoski sos do makaronu z nieoczywistych składników lub gdy w kuchni są pustki?

Przygotowanie pysznego włoskiego sosu można wykonać nawet wtedy, gdy w spiżarni znajduje się niewiele przedmiotów, takich jak np.: cytryna, masło i ser. Na bazie tych trzech składników i kilku innych, takich jak oliwa z oliwek, czarny pieprz i pietruszki, przygotuj makaron al limon. Receptura, oprócz tego, że jest praktyczna, jest przeciwna marnowaniu czegokolwiek w kuchni. Oprócz soku owocowego do przygotowania tego dania używa się skórki i odrobiny wody z gotowania makaronu. Nawiasem mówiąc, ten ostatni przykład to świetny „żart” w sztuce robienia makaronu. Woda z gotowania to ciecz wypełniona skrobią, która pomaga wiązać się całemu daniu i nadaje sosu gęstą konsystencję. Dlatego jest to sztuczka, którą można zastosować w zasadzie do przygotowania każdego innego sosu.

Sos Putanesca (Alla Puttanesca) - połączenie pomidorów, oliwek i anchois

Legenda głosi, że ten sos do makaronu narodził się w kuchniach włoskich burdeli. Prawda czy nie, faktem jest, że połączenie pomidorów, oliwek i anchois jest niezwykle smaczne i gotowe w mgnieniu oka. Jak przygotować ten sos?

Sposób przygotowania sosu Putanesca z makaronem

Bardzo szybko podsmaż oliwki razem z kaparami i czosnkiem na oleju na małym ogniu, tylko po to, aby podgrzać składniki. Dodaj anchois i za pomocą łyżki rozgnieć tak, aby sardelki pokruszyły się podczas smażenia. Natychmiast dodaj pomidory i pół chochli wrzącej wody, dobrze wymieszaj, dodaj pieprz i gotuj przez 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dopraw sól i odstaw na bok.

W dwóch litrach wrzącej osolonej wody ugotuj makaron. Wyjmij go, gdy będzie al dente, odcedź i dodaj do sosu. Mieszaj na średnim ogniu przez cały czas przez minutę. Posyp pietruszką i podawaj.

Sos Gricia (Alla Gricia)

Z pancettą i serem, dwoma bezkonkurencyjnymi składnikami, możesz wiele zdziałać. Połączenie włoskich serów Grana Padano i Pecorino tworzy tutaj szybki i niezwykle smaczny sos.

Rozpocznij gotowanie makaronu. Zagotuj wodę w garnku — pamiętaj, aby zawsze liczyć 2 litry wody na każde 100 g makaronu, który zamierzasz ugotować i 10 g grubej soli na każdy litr wody. Pokrój pancettę w ½ cm kostkę i na patelni podsmaż na oleju, aż częściowo się zarumieni, nie pozwalając jej zbytnio wyschnąć.

Zetrzyj sery i umieść w głębokim pojemniku z odrobiną mielonego pieprzu. Makaron gotuj we wrzącej osolonej wodzie, odcedź i odstaw filiżankę wody od gotowania makaronu. Włóż makaron na patelnię, na której usmażyłeś pancettę, podgrzej i mieszaj, aż resztki wody całkowicie wyparują. Zdejmij patelnię z ognia i wrzuć makaron do pojemnika z tartym serem i pieprzem, wymieszaj i dodaj jeszcze trochę sera — w razie potrzeby możesz też dodać trochę wody z gotowania makaronu, żeby zagęścić sos. Podawaj natychmiast, posypując w razie potrzeby większą ilością czarnego pieprzu.

Sos Carbonara (Alla Carbonara) - lubiane włoskie danie

Przepis jest prosty, ale wymaga uwagi, zaczynając od proporcji jajek: 1 całe i 1 żółtko na osobę, jeśli przygotowuje się je na dwie porcje. Sekretem jest posiadanie pod ręką aluminiowej miski, która jest niezbędnym narzędziem w całym procesie ubijania jajek, który musi odbywać się w lekki i delikatny sposób, aż do ostatniej fazy, kiedy makaron i sos się połączą. Jeśli chcesz posmakować prawdziwie Carbonara zapraszamy do naszej włoskiej restauracji w Poznaniu – Kuchnia Italia! Proces przygotowania jest trudny do opisania i należałoby poświęcić temu daniu cały artykuł! Rozsmakuj się we włoskiej kuchni i sprawdź nasze menu!