Najpopularniejsze włoskie wędliny


Gdybyśmy mieli określić włoskie wędliny jednym słowem wybralibyśmy “obłędne”. Takie właśnie są - przepyszne w smaku, aromatyczne, delikatne - pozbawione zbędnej chemii. W tym artykule przedstawimy w telegraficznym skrócie najpopularniejsze włoskie wędliny i sposoby jak włoscy kucharze je przygotowują.

Włoskie wędliny i sposoby ich przygotowania

Włosi to naród, który kocha wędliny - podobnie zresztą jak Polacy. Subtelna różnica polega jednak na tym, że na płw. apenińskim stawia się na jakość, a nie cenę i ilość. Włoskie wędliny w zależności od ich rodzaju przyrządzane są na różne sposoby. Dominuje jednak wędzenie i suszenie, przy czym również spotkamy te, które są pieczone i gotowane. Prezentujemy niektóre z nich, zwłaszcza te najbardziej znane w naszym kraju.

Mortadella Bolognese

Jak sama nazwa wskazuje, mortadella pochodzi z Bolonii. Miasto to nieprzypadkowo zwane jest stolicą mortadelli, gdzie znajdziesz ich naprawdę setki rodzajów. W Polsce nazwa mortadela kojarzy się wciąż z jedzeniem śmieciowym, marginalnym. We Włoszech to produkt z najwyższej półki.

Czym właściwie jest mortadella? To wędlina powstała na wskutek zmielenia mieszanki mięsa wieprzowego i słoniny z szeroką gamą dodatków. Do tych ostatnich zaliczyć możemy m.in pieprz, oliwki, orzechy i inne.

Prosciutto crudo, cotto, parma

Wędlina szczególnie popularna w polskich pizzeriach, które specjalizują się w wypieku naturalnej, włoskiej pizzy. Prosciutto crudo to nic innego jak małe, delikatne kawałki szynki wieprzowej, które są starannie podsuszane… przez blisko rok. Produkt całkowicie naturalny, wytwarzany z prawdziwych, soczystych udźców wieprzowych, z niewielkim dodatkiem soli i tłuszczu. Prosciutto crudo wykorzystuje się na szeroką skalę jako starter, dodatek do kanapek i pizzy czy w postaci grissini. Inną odmianą wędliny tego typu jest prosciutto cotto pochodzące z rejonu Kampanii, konkretnie okolic Neapolu. W naszej ofercie znajdziesz pizze z dodatkiem tej wspaniałej wędliny.

Bresaola

Czas na przedstawiciela Lombardii - Bresaolę. To ciemnoczerwona szybka z mięsa wieprzowego, z gatunku tych długodojrzewających. Cały proces jej tworzenia trwa nawet do 5 miesięcy. Bresaola to szynka bardzo aromatyczna z dużą asystą ziół. W smaku jest nieco słona, a jej zaletą jest niewielka zawartość tłuszczu.

Salame

Kolejna pozycja, której specjalnie przedstawiać nie trzeba. Popularne w Polsce i na całym świecie salami, wykorzystywane jest na szeroką skalę, zwłaszcza w pizzy i starterach. Salame to mięso bardzo smaczne i specyficzne - wyjątkowe na swój sposób. Salame produkuje się z najlepszej, chudej wieprzowiny i należy do szynki długodojrzewającej. Wyróżniamy różne rodzaje salame: milano, spinata, napoli - od nazw miast i regionów, z których pochodzą!

Przykładowe dania z włoskimi wędlinami w ofercie kuchnia-italia.pl:

• Cacciatore - pizza z salame
• Vesuvio - pizza z prosciutto cotto
• Pepperoni - pizza z salame pepperoni
• Primavera - pizza z prosciutto di Parma