Najpopularniejsze sery włoskie



Sery włoskie cieszą się ogromnym uznaniem nie tylko wśród Włochów, lecz i na całym świecie. Są spożywane w roli przystawki lub stanowią kluczowy składnik wielu dań. W zależności od regionu Włoch, z którego pochodzą, są wykonywane z mleka krowiego, koziego, bawolego lub owczego. Dużą popularnością cieszą się sery dojrzewające, pleśniowe i wędzone, jednak do rzadkości nie należą również sery nadziewane lub marynowane.

Mozzarella di Bufala

Prawdopodobnie najpopularniejszym serem włoskim jest miękki ser oryginalnie wykonywany z mleka bawolego o nazwie Mozzarella di Bufala. Jego historia sięga aż do XV wieku, kiedy to rozpoczęto jego wykonywanie we włoskim mieście Aversa. Tłuste, bogate w składniki odżywcze mleko bawole jest gwarancją delikatności, miękkości i elastyczności mozzarelli i to właśnie ono odpowiada za jej niepowtarzalny smak.

Gorgonzola

Gorgonzola to włoski ser podpuszczkowy, dojrzewający, pochodzący z Lombardii, z miasteczka Gorgonzola, gdzie produkowany jest już od 879 roku. Cechą charakterystyczną gorgonzoli są zielonkawe żyłki pleśni, nadające jej smaku i aromatu. W sprzedaży można znaleźć kilka rodzajów sera gorgonzola, m.in. dolce, czyli ser dojrzewający 2 miesiące oraz piccante dojrzewający przez rok.

Grana Padano

Grana Padano to ser podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego na terenie Niziny Padańskiej. Jego dojrzewanie trwa od 9 miesięcy do 2 lat i przebiega w temperaturze 15-20°C. Ser Grana Padano charakteryzuje krucha, granulowana struktura i twardy miąższ. W trakcie dojrzewania na powierzchni sera kształtuje się twarda skórka o ciemnej barwie.

Burrata

Burrata to ser włoski wykonywany z mleka krowiego, który wyglądem i konsystencją przypomina nieco mozzarellę. Wyróżnia go delikatny, maślany smak i niezwykle delikatna struktura. Po przekrojeniu z wnętrza burraty wypływa gęsta śmietanka o nieco słodkawym smaku.
Produkcję burraty rozpoczęto ok. 1900 roku we włoskim mieście Andria.

Ricotta

Ricotta to miękki ser włoski pierwotnie wykonywany z serwatki pozostałej po produkcji serów podpuszczkowych. Konsystencją i smakiem przypomina nieco nasz polski twaróg i podobnie jak on jest wykorzystywana jako składnik dań słodkich i wytrawnych.
Ser ricotta produkowany jest w różnych regionach włoch z każdego rodzaju mleka w przeróżnej wersji - jako ser surowy, lecz także wędzony, suszony, pieczony lub fermentowany.

Mascarpone

Mascarpone to kremowy ser włoski wywodzący się z Lombardii, wykonywany ze śmietanki z mleka krowiego. Wyróżnia go delikatna, choć tłusta konsystencja i lekko słodkawy smak. Mascarpone najczęściej wykorzystuje się do produkcji deserów, np. tiramisu, lecz do rzadkości nie należy również dodawanie go do dań wytrawnych.
Jeśli masz ochotę na pyszny posiłek z dodatkiem prawdziwych serów włoskich koniecznie skosztuj dań serwowanych w naszej restauracji pod Poznaniem!