Najlepsze włoskie zupy - ranking subiektywny


Ciekłe potrawy zwane zupami towarzyszą ludzkości od czasów wynalezienia kociołków. Zupę było przygotować łatwo, wrzucało się do garnka to co miało się pod ręką, a jeśli co na dole przywarło i się przypaliło, to tylko dodawało to smaku. Choć historia włoskich zup nie jest tak pierwotna, to nie znaczy, że Włosi całkowicie zrezygnowali z nich zrezygnowali. W czasie swoich kulinarnych ewolucji włoska kuchnia stworzyła prawdziwie doskonale zupy, w wielu różnych wariacjach.

Rosół we włoskim stylu

Może się to wydawać dziwne, ale rosół kojarzony z narodową potrawą Polski ma również swój włoski odpowiednik. Włosi właściwie lubują się w przyrządzaniu bulionu z warzyw i różnych rodzajów mięsa, które następnie wykorzystują jako chociażby sos do risotto. Takiż bulion można również podawać z makaronem, jako osobne danie. Oczywiście nie jest to zwyczajny makaron, mowa bowiem o daniu Tortellone ze Speckiem w bulionie. Tortellone, czy też Tortelloni, to nadziewany makaron, przypominający małe pierożki. Speck to tradycyjny farsz mięsny z wędzonego udźca wieprzowego i boczku. Jest to danie zdecydowanie warte spróbowania, szczególnie dla osób uwielbiających zarówno kuchnię Polską, jak i Włoską.

Włoskie chłodniki

Bogactwo włoskich chłodników widać już na pierwszy rzut oka, co specjalnie nie dziwi biorąc pod uwagę klimat w jakim żyją Włosi. Kultura chłodników śródziemnomorskich jest bardzo bogata od hiszpańskiego Gazpacho, przez tradycyjne chłodniki śmietanowe, do chłodników owocowych. Włosi również mają swój odpowiednik Gazpacho, który w składzie jest bardzo zbliżony do oryginału, jednak zazwyczaj zawiera większy udział papryki oraz więcej ziół. Część włoskich chłodników wręcz opiera się na ziołach. Dobrym przykładem może być prosty przepis polegający na zmieszaniu bulionu, bazylii i śmietany, i doprawieniu tymiankiem i oregano. Wspomniany wcześniej chłodnik owocowy można przyrównać to słabo stężonej galaretki melonowo-pomarańczowej. Może brzmi mało smakowicie, ale doskonale nawadnia i schładza organizm.

Zupy krem - klasyka Italii

Włosi uwielbiają blendować warzywa i tworzyć z nich zupy krem. Ma to wiele powodów. Po pierwsze taka zupa zawiera o wiele więcej składników odżywczych i błonnika niż zwyczajny wywar. Po drugie konsystencja zupy krem czyni ją łatwiejszą w spożywaniu oraz umieszczaniu na niej dekoracji. Po trzecie w zupie krem znacznie łatwiej przemycić zioła i przyprawy, bardzo popularne w basenie morza Śródziemnego. Nikogo więc już nie dziwi listek bazylii czy pokruszone orzechy na szczycie zupy. Zapewne w innych rodzajach zupy taka dekoracja byłaby niemożliwa.

Pappa al pomodoro - włoski krem z pomidorów

Pomidory, pomidory i jeszcze raz pomidory. Włosi na pomidorach pelati poznali się doskonale. Nic dziwnego, że są tak popularne i nic dziwnego, że postanowili zrobić potrawę, która zawiera właściwie same pomidory, z małymi dodatkami. Jeśli ktoś zapytałby o kwintesencję włoskiej kuchni, można by było podać mu przykład zupy Pappa al pomodoro. Oprócz pomidorów znajdziemy bowiem w składzie tej zupy oliwę z oliwek, czosnek i przyprawy. Dekorację stanowią liście bazylii, a jedyne czego brakuje z dumy Włoch to makaron. Zupa krem z pomidorów serwowana bywa jednak z dodatkami, z czego najbardziej popularne są grzanki z czerstwego pieczywa.

Zupa krem ze szparagów

To druga najbardziej popularna zupa krem we Włoszech. Niestety sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego nie zawsze są one łatwo dostępne. Zupa krem ze szparagów w przeciwieństwie do tej z pomidorów oparta jest na bulionie i zawiera nieco więcej składników. Najczęściej spotykanymi są cebula oraz śmietana. Jeśli chodzi o dodatki, to oprócz grzanek można spotkać jeszcze wersję z ziemniakami, choć najczęściej podawana jest samodzielnie.

Jeśli ten artykuł rozbudził w Tobie chęć na pyszną zupę, to zapraszamy do naszej restauracji w Poznaniu, w której podajemy przepyszne zupy-kremy zgodne z prawdziwą włoską recepturą!