Mozzarella - królowa serów


Są takie produkty, do których chcąc nie chcąc doklejamy etykietę kultowych, wręcz elitarnych. W przypadku kategorii włoskich serów, bez wątpienia jest nią mozzarella. Dlaczego akurat ten rodzaj sera, osiągnął sukces o zasięgu globalnym, stając nie najpopularniejszym na świecie? Na te i inne pytania postaramy się odpowiedzieć w dzisiejszym artykule.

Historia sera mozzarella

Południe Włoch to kraina tętniąca życiem, pięknym klimatem, hojnie obdarowana przez naturę. To jasne, że w takim miejscu muszą powstawać produkty wyjątkowe. Nic więc dziwnego, że to stąd pochodzą pierwsze wzmianki o serze mozzarella - choć wtedy jeszcze takiej nazwy nie stosowano. Warto jednak dodać - uzupełniając niejako te informacje, że rzymianie już w II połowie I wieku przed naszą erą (czyli ponad 2000 lat temu!) jako pierwsi na świecie wytwarzali ser z mleka owczego.

Nazwa mozzarella ma jednak nieco późniejsze pochodzenie. Otóż legendy głoszą, że w III wieku naszej ery włoscy mnisi z San Lorenzo di Capua przygotowywali ser mozza, który cieszył się ogromną popularnością, zwłaszcza wśród najuboższych. Co ciekawe skrót “mozza” oznacza “odrywać się” - dlatego, że ten typ sera, można łatwo rozdzielać. Druga historia związana z nazewnictwem, sugeruje nam, że mozzarella pochodzi od słowa mozzatura, które opisuje proces wytwarzania sera polegający na odcinanie kawałków na wiele mniejszych cząstek.

Mozzarella na początku powstawała z mleka owczego - jak już wspomnieliśmy zresztą na wstępie. W XVI wieku naszej ery na świecie upowszechniła się jednak hodowla bawołów, które okazały się później wydajniejsze przy produkcji sera. Ten coraz częściej widywany był na dworach książęcych i królewskich. Prawdziwa ekspansja mozzarelli nastąpiła w II połowie XX wieku i ponownie doszło do przekształcenia hodowli. W chwili obecnej mozzarella najczęściej pochodzi z mleka krowiego.

Rodzaje mozzarelli

Kiedy w XX wieku zaczęto używać łatwo dostępnego mleka krowiego mozzarella podbiła cały świat. Mozzarella fior di latte to odmiana pozyskiwana właśnie z mleka krowiego. Coraz częściej do jej produkcji stosuje się także mieszanki mleka bawolego i owczego.

Drugim typem mozzarelli jest pecorella, która cieszy się szczególną popularnością wśród mieszkańców Sardynii. Do jej produkcji używa się najczęściej mleka owczego bądź koziego - czasem obu naraz.

Za najlepszą i najpopularniejszą na świecie odmianę mozzarelli uważa się di bufalę. Jej kolebką produkcji jest słynny region Marche, a tak naprawdę całe południowe Włochy, zwłaszcza Kampania. Obecnie mozzarella di bufala produkowana jest na całym świecie.

Ciekawostki dotyczące Mozzarelli

Kończąc niejako nasze rozważania dotyczące sera mozzarella chcieliśmy zwrócić uwagę na kilka ciekawostek, o których być może nie macie Państwo pojęcia. Czy wiesz, że:

• mozzarella jest źródłem cynku, selenu, witaminy B16;
• poprawia proces produkcji czerwonych krwinek;
• mozzarella zawiera mniej tłuszczu niż sery żółte;
• jest produktem kalorycznym, ale zdrowym w rozsądnych ilościach 100g/250 kcal;
• poprawia pracę układu krwionośnego i nerwowego;
• wzmaga i podkręca metabolizm.

Dania z mozzarellą w restauracji Kuchnia Italia

W tych daniach znajdziesz mozzarellę, goszcząc w naszej włoskiej restauracji:

• Plastry piersi kurczaka z grilla przekładane pomidorami i białą mozzarellą;
Gnocchi alla Sorrentina - kluseczki z pikantnym sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią;
• Krem z pomidorów z białą mozzarellą;
• Insalata Caprese - świeżo krojone plastry z białą mozzarellą;
• przystawka na ciepło - Crostini all Aglio con Mozzarella.