Mortadela - włoski rarytas


Kuchnia włoska nie tylko pizzą i spaghetti stoi. Trudno byłoby niektóre z jej sztandarowych dań przygotować bez smacznych, wysokiej jakości wędlin. Szynkę parmeńską znamy wszyscy, ale lista pysznych, aromatycznych i dobrych gatunkowo włoskich wędlin jest o wiele dłuższa. Jedną z godnych uwagi jest mortadela bolońska.

Włoska jakość

Jeżeli nazwa mortadela kojarzy nam się z mdłą, marnej jakości wędliną, to znaczy, że nie jedliśmy nigdy tej prawdziwej, prosto z jej ojczyzny, czyli z Włoch. Mortadela dostępna jest w formie kiełbasek lub sprzedawana w plasterkach. Wytwarzana jest z mięsa wieprzowego z dodatkiem słoniny. Szczególnie godna uwagi jest uznawana za najlepszą mortadela bolońska. Produkuje się ją ze starannie dobranego, wysokiej jakości mięsa mielonego, a widoczne w plasterkach niewielkie kropeczki tłuszczu dodają tej delikatnej wędlinie smaku i charakteru. Proces jej produkcji nie trwa tak długo jak szynki parmeńskiej, ale też jest wymagający. Uformowane z mięsa i dodatków kiełbaski należy gotować przez kilka godzin, a nawet dłużej, jeżeli są sporej wielkości. Przeznaczone są do tego specjalne piece, dzięki którym ta włoska wędlina zyskuje piękny zapach. Po ugotowaniu i ostudzeniu zimną wodą, mortadela trafia do chłodni. Prawdziwa, przygotowywana w ten sposób wędlina powinna charakteryzować się równomiernym jasnoróżowym kolorem.

Biesiadowanie po włosku

Smakosze mortadeli rozpoznają ją po zapachu, jaki daje połączenie najlepszej jakości mięsa z oryginalną mieszkanką ekskluzywnych przypraw. Mortadela nie jest bardzo kaloryczna, a warto ją spożywać także ze względu na to, że zawiera w sobie witaminy i składniki mineralne niezbędne do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu. Jednym ze sposobów serwowania mortadeli, jest podawanie jej na desce do krojenia. Ten rodzaj wędliny należy kroić na bardzo cienkie plasterki, a serwować wraz z serami, chlebem, a także niektórymi owocami, jak winogrona czy jabłka. Dobre wino zawsze podkreśli smak tej wędliny, która jest odpowiednia na każdą okazję. Bolonia to region Włoch, który słynie z tego, że „wydał na świat” wiele pysznych produktów – zwłaszcza wędlin i serów, które znane są na całym świecie, takich jak na przykład gran padano czy parmezan. Tam też leży Padma, z której pochodzi prosciutto, będące chyba najlepszą reklamą Bolonii.

Mortadela – produkt ekskluzywny

Chociaż mortadela to mielonka, a słowo to nie kojarzy nam się raczej z wysoką jakością, to w przypadku tej wędliny złe skojarzenia musimy odsunąć na bok, bo nawet dodawane do niej przyprawy są najlepsze z najlepszych. Jednym z dodatków, wpływającym na smak mortadeli, są orzeszki pistacjowe, które także czynią z niej wędlinę ekskluzywną i o niecodziennym smaku. Włoskie wędliny to jakość sama w sobie. Pochodzą one bowiem z kraju, w którym do jedzenia przywiązuje się tak dużą wagę, jak chyba nigdzie indziej na świecie. Biesiadowanie Włosi mają w DNA, a stół jest jednym z najważniejszych mebli w ich domach. Najważniejsze jest jednak to, że lubią jeść nie tylko dużo, ale i dobrze. W ich kuchni nie ma miejsca na produkty słabej jakości, dlatego warto kupować wszystko, co włoskie.

Wybierz się na święto mortadeli

Mortadelę bolońską można serwować nie tylko jako samodzielną przystawkę, ale też w kanapkach, jako dodatek do pizzy czy farsz do tortellini. Najlepiej jednak smakuje na zimno, jako przekąska. Ten włoski specjał znany jest już od wieków, a co roku w Bolonii organizuje się festiwal, którego główną bohaterką jest właśnie mortadela. Podczas tego święta można spróbować niemal każdej możliwej odmiany mortadeli i poznać jego historię oraz dowiedzieć się, jakie są tajniki jej wytwarzania.

Mortadela to mocny argument przemawiający za tym, aby odwiedzić Bolonię. Ale nawet bez przekraczania granic możemy zaspokoić nasz apetyt na ten rarytas. Włoska kuchnia ma swoich amatorów na całym świecie. Aż grzech nie mieć swojej ulubionej włoskiej restauracji!

W Poznaniu na to miano w pełni zasługuje Kuchnia Italia, w której posmakujemy typowych i popularnych potraw z tego kraju, jak i mniej znanych, ale równie smacznych. Pizza, risotto, pasty, zupy, przystawki w najlepszym włoskim stylu - na co dzisiaj masz ochotę?