Mało znane włoskie dania, których warto spróbować


Kuchnia włoska porywa serca na całym świecie. Ludzie w każdym zakątku zajadają się pizzą i spaghetti, jednak Włosi mają o wiele więcej potraw, które są warte uwagi, a nie są tak popularne. Mniejsza rozpoznawalność tych dań wcale nie wynika z ich gorszego smaku, najczęstszym powodem jest większe skomplikowanie danie lub mniejsza dostępność składników. Żeby jednak móc uznać się za prawdziwego fana kuchni włoskiej należy spróbować jak najwięcej różnych posiłków i mieć trochę większe doświadczenie niż znajomość kilku różnych rodzajów pizzy. W tym artykule podpowiemy które włoskie dania warto spróbować.

Faszerowana tuba kalmara z pomidorami pelati

Prawdopodobnie słyszałeś o kalmarach, ale czy wiesz czym tak naprawdę są? Kalmary to kulinarna nazwa na kałamarnicę. Innymi słowy kalmarami nazywane są wszystkie dania wykorzystujące kałamarnicę, niezależnie od ich formy. I z tego powodu często dochodzi do nieporozumień związanych z oczekiwaniami. Najbardziej popularną formą kalmarów są krążki smażone w głębokim tłuszczu, zazwyczaj w cieście lub innej panierce. Niewątpliwie taka forma jest idealna dla dzieci przyzwyczajonych do nuggetsów i innych fastfoodów, jednak taki sposób przyrządza tłumi smak kałamarnicy samej w sobie. W niektórych restauracjach ciężko wręcz powiedzieć co tak naprawdę nam podano.
Jeśli chcemy poczuć co jemy, powinniśmy skorzystać z innej formy kalmarów. Ciekawą propozycją jest tuba kalmara faszerowana pomidorami pelati. Pomidory przebijają się swoim aromatem, jednocześnie nie zabijając smaku mięsa. Jest to rozwiązanie warte rozważenia nawet dla tych, którzy nie przepadają za owocami morza.

Risotto Scampi z zielonymi szparagami

Ryż mało kojarzy nam się z Włochami, to dość duży błąd. Bo choć makaron wciąż jest numerem jeden, to Włosi są bardzo kreatywni w przyrządzaniu dań z ryżu. Jednym z tych dań jest chociażby Risotto Scampi. Jego bazą jest ryż Arborio, odmiana o krótkich ziarnach. Ziarna te zawierają stosunkowo dużo skrobi, po ugotowaniu stają się kremowe jednocześnie zachowując jędrność. Dzięki swoim właściwościom doskonale nadaje się do łączenia z innymi smakami. Oprócz standardowych przypraw Risotto Scampi zawiera zielone szparagi oraz krewetki tygrysie. Ta kompozycja nie tylko doskonale smakuje, ale również wygląda przepięknie. Krewetki tygrysie mają niebieski kolor mięsa, który po ugotowaniu staje się różowy, w połączeniu z zielenią szparagów otrzymujemy barwne i smaczne danie.

Capellacci all Nero

To danie jest niezwykłe już na pierwszy rzut oka. Bowiem podstawą tej potrawy jest czarny makaron w kształcie pierożków. W zależności od regionu można spotkać różne nadzienia występujące wewnątrz tych makaronowych pierożków. Bardzo często utrzymane są one w typowo włoskim stylu, bazując na ziołach takich bazylia czy oregano. W wersjach łagodnych króluje serek ricotta, który doskonale komponuje się z wieloma innymi składnikami uwydatniając ich smak. W wielu wariacjach można znaleźć owoce morza, które nadają charakteru i konkretności temu daniu.

Papardelle Funghi e Pollo


Na koniec warto zwrócić uwagę na danie, które bardzo dobrze wpisuje się w gust przeciętnego polaka. Pappardelle Funghi e Pollo, to potrawa bazująca na grubym wstążkowo-gniazdowym makaronie pappardelle. Danie to zawiera w swoim składzie również kurczaka oraz pieczarki. Dopełnione niezwykłym, aczkolwiek bardzo trafionym ziołem, jakim jest natka pietruszki. Całość stanowi bardzo sycący posiłek, który łączy typowo włoską formę ze znanymi nam w Polsce smakami pieczarek i kurczaka. Jest to rozwiązanie idealne dla tych, którzy w kuchnię włoską chcą wejść powoli, bez większego szoku.

Wszystkie wymienione dania posiadamy w ofercie naszej restauracji w Poznaniu. Jeśli masz ochotę poczuć kuchnię Włoch w nieco innej niż ta popularna odsłonie to zapraszamy do odwiedzenia naszego lokalu lub złożenia zamówienia za pośrednictwem naszej strony internetowej.