Makaron i jego rodzaje

Makarony to słowo, które jednoznacznie kojarzymy z jednym krajem - Włochami. Nic w tym dziwnego, skoro każda szanująca się włoska restauracja ma w menu co najmniej kilka propozycji dań z makaronem. Mało jest dań, o których możemy powiedzieć, że nasza wiedza jest “szczątkowa” lub “marginalna”. Choć społeczna świadomość nt. makaronów i sposobów ich wykorzystania jest coraz większa to ze względu na ich typy i odmiany makarony należy zakwalifikować właśnie do tej grupy. Postanowiliśmy więc uchylić nieco rąbka tajemnicy i przedstawić najpopularniejsze rodzaje makaronów.

Rodzaje makaronów - według jakiego klucza je dzielimy?

Słowo makaron wywodzi się z języka włoskiego od “maccherone” oznaczającego grube, proste rurki będące pewnym rodzajem czy odmianą pasty. Współcześnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów makaronów. Według jakiego klucza dzielimy makarony? Jednym z podstawowych kryteriów podziałów jest kształt.

Podział makaronów ze względu na kształt

Pierwszą grupą są makarony krótkie. Charakterystyczną cechą makaronów krótkich jest to, że posiadają wiele wgnieceń czy jak kto woli zagłębień. Makarony te najczęściej wykorzystuje się we wszelkiej maści sosach i zupach, ponieważ ich budowa predysponuje je do osiadania w gęstym płynie.

Makarony krótkie i ich rodzaje

Do najpopularniejszych typów makaronów krótkich zaliczyć możemy:
  • penne - popularne rurki, używane do zup, sałatek;
  • coquillettes - kolanka, które najlepiej sprawdzają się w zupach i sosach;
  • conchiglie - muszelki, sprawdzają się w sosach i zupach;
  • farfalle - kokardki, często zwane motylkami - idealne do sałatek;

Makarony długie i ich rodzaje

Makarony długie należą do ulubionych wśród Polaków. Są zazwyczaj obłędnie smaczne, pięknie się ciągną na talerzu przez co doskonale nadają się do różnego typu sosów, sałatek czy zup. Włosi uwielbiają je przyprawiać za pomocą ziół, czosnku czy szpinaku.

Do najpopularniejszych typów makaronów długich zaliczyć możemy:
  • spaghetti - są to długie i cienkie nitki używane najczęściej do potrawy o tej samej nazwie;
  • tagliatelle - wstążki w formie długiej bądź płaskiej, idealne w każdej postaci do sałatek, zup, sosów;

Makarony szerokie i ich rodzaje


Flagowym rozwiązaniem wykorzystywanym na szeroką skalę np. do tworzenia pysznych zapiekanek są makarony szerokie. Bardzo często spotykamy je w innych znanych włoskich daniach jak np. lasagne.

Do najpopularniejszych typów makaronów szerokich zaliczyć możemy:
  • • ravioli - w Polsce bardziej kojarzy się nam z pierożkami niż makaronem;
  • • lasagne -to makaron płatowy, składający się z dużych kwadratów, wykorzystywany do potrawy o tej samej nazwie;
Mamy nadzieję, że nasz artykuł, choć w niewielkim stopniu pozwolił Państwu zrozumieć podstawowy podział na najpopularniejsze włoskie makarony. Chcielibyśmy tylko zasugerować, że we Włoszech mamy ich ponad 200 rodzajów, także w kolejnych artykułach postaramy się bardziej zgłębić tę tematykę.