Koper włoski i jego wykorzystanie w kuchni śródziemnomorskiej


Koper włoski, orzech włoski, obrazki włoskie, to tylko część z wielu roślin kojarzonych z określonym krajem. Na ile słuszne jest używanie tych nazw i czy faktycznie mają one coś wspólnego z danym państwem oprócz nazwy? W tym artykule pochylimy się nad koprem włoskim i jego znaczeniem w gastronomii.

Koper włoski - skąd wywodzi się nazwa?

Choć roślina ta znana jest powszechnie jako koper włoski, to nie jest to nazwa oficjalna i nie jest do końca zgodna z systematyką. Czysto gatunkowo jest to bowiem fenkuł i taka jest najbardziej poprawna nazwa. Fenkuł włoski nazywany jest koprem ze względu na fizyczne podobieństwo do tego bardzo popularnego w Polsce zioła. Podobieństwo to nie jest przypadkowe, ponieważ zarówno koper, jak i fenkuł należą do rodziny selerowatych. Kolejnym podobieństwem między tymi dwiema roślinami jest intensywność smaku i zapachu nasion, które zawierają duże ilości olejków eterycznych. Przydomek włoski, fenkuł uzyskał ze względu na swoje bałkańskie pochodzenie, choć dzisiaj jest powszechnie uprawiany na całym świecie, w tym Polsce.

Fenkuł włoski - uprawa

Jak już zostało wspomniane, fenkuł włoski nadaje się do uprawy w Polsce i całkiem dobrze radzi sobie z naszym kapryśnym klimatem. Jednak jeśli zdecydujemy się jednak na jego uprawę, to warto zapewnić mu ciepłe i dobrze nasłonecznione miejsce. Nie przepada również za wiatrem, dlatego wysiew lepiej prowadzić przy ścianach, płotach lub gęstych krzewach. Zdecydowanie lepiej będzie rósł w glebie żyznej i dobrze przepuszczalnej. Bardzo dobrze nadaje się do uprawy w mieszkaniach, szczególnie na parapecie przy oknie z ekspozycją na południe. W doniczce należy wykonać drenaż z drobnych kamieni na dnie, by przypadkiem nie przelać sadzonki.

Cechy, właściwości i wykorzystanie fenkułu włoskiego

Wszystkie części fenkułu włoskiego są jadalne, lecz posiadają znacząco różne właściwości. Bulwa przypominająca cebulę, znajdująca się u nasady rośliny jest wykorzystywana najczęściej w sałatkach i surówkach. Liście, podobnie jak liście kopru stosuje się przy przyprawianiu potraw, głównie rybnych, jednak często znajduje swoje miejsce w risotto, grzankach włoskich i innych intensywnych potrawach, w których łagodzi smak mocno wyróżniających się składników.
Najbardziej pożądaną częścią kopru włoskiego są jednak jego owoce. Posiadają bardzo wyrazisty, anyżowy smak z lekką nutą pikanterii. Są stosowane samodzielnie do tworzenia napitków i sosów, jak również jako przyprawa. W kuchni włoskiej często wykorzystywany jest w kompozycji z warzywami, serem, owocami morza, rybami oraz innym mięsem. Dzięki dużej zawartości anetolu, napar z owoców fenkuła stosowany jest do przemywania tłustej skóry oraz jako środek wykrztuśny. Ekstrakt w postaci olejku fenkułowego stosowany jest powszechnie w produkcji kosmetyków mających kontakt ze skórą lub błoną śluzową.