Jakie wino do posiłku?


Wino jest nieodłącznym elementem kultury włoskiej. Plantacje winogron zajmują ogromne połacie półwyspu apenińskiego, a samo wino było często przyczyną wojen, spektakularnych odkryć lub fatalnych porażek. Stanowi też bardzo istotny aspekt życia codziennego Włochów. Żeby jednak odpowiednio cieszyć się z jego spożywania należy pamiętać o elementarnych zasadach dotyczących wyboru odpowiedniego wina. Z tego artykułu dowiesz się jaki typ wina wybrać do swojego posiłku.

Czerwone wino do posiłku

Czerwone wino ma zazwyczaj bardziej wyrazisty i intensywny smak niż wino białe. Doskonale nadaje się do dań z mocno mięsnym aromatem, czyli tych mających w swoim składzie wołowinę, baraninę lub wieprzowinę. To samo tyczy się właściwie każdego rodzaju dziczyzny (z wykluczeniem dzikiego ptactwa). Czerwone wino pasuje również idealnie do pikantnych i wyrazistych serów. Do potraw makaronowych podaje się wino zgodnie z kolorem występującego sosu, przykładowo wino czerwone będzie idealne do makaronu bolognese lub spaghetti aglio e olio. Ogólna zasada mówi również o tym, że im bardziej mięso jest przysmażone lub przypieczone, tym bardziej pasuje do niego wino czerwone. Może się więc zdarzyć, że do pieczeni z indyka również będzie pasować czerwone wino.

Do czego podawać białe wino?

Białe wino stosuje się do wszystkich delikatniejszych mięs, takich jak kurczak, indyk, jagnięcina czy cielęcina. Doskonale pasuje również do dzikiego ptactwa, takiego jak kaczki czy gęsi. Do owoców morza oraz ryb również przeważnie stosuje się wino białe. Ta uwaga tyczy się głównie ryb morskich z białym mięsem, wino będzie raczej słabo komponowało się z rybami jeziornymi takimi jak sum czy karp. Wino białe jest zdecydowanie bardziej uniwersalne niż czerwone. Nadaje się do podawania z deserami oraz daniami orientalnymi. Doskonale pasuje do łagodnych serów, szczególnie podawanych w postaci deski serów. Zgodnie ze wspomnianą we wcześniejszym akapicie zasadą, bardzo pasuje do makaronów z białymi sosami, takimi jak chociażby carbonara. Jeśli nie mamy pewności jakie wino wybrać do posiłku, najbardziej uniwersalne będzie białe wino wytrawne.

Ogólne zasady dotyczące podawania wina

Jeśli do posiłku podaje się więcej niż jeden rodzaj wina, to zawsze zaczynamy od tych najbardziej wytrawnych. Zazwyczaj wino białe podaje się przed czerwonym, co poniekąd wynika z kolejności potraw i ich dopasowania. Jeśli, któraś z potraw wymaga winnej marynaty, to warto zastosować wino analogiczne do podawanego podczas spożywania tej potrawy. Należy pamiętać, że wino białe podaje się w niższej temperaturze niż wino czerwone, w przypadku wina białego jest to około 10°C, natomiast czerwonego 16°C. Warto jednak zawsze zapoznać się z instrukcjami producenta dotyczącymi temperatury i sposobu podawania wina.
Jeśli w swoim barku posiadasz nadmiarowe wino, które pragniesz spożyć do posiłku, to zapraszamy do sprawdzenia oferty naszej restauracji. W naszym menu znajdziesz wiele potraw pasujących zarówno do wina czerwonego jak i białego.