Jak włosi jedzą owocy morza?


Korzyści płynące z owoców morza są znane od dawna, do tego stopnia, że są one niezbędnym elementem diety śródziemnomorskiej. Kuchnia włoska jest bogata w przepisy z owoców morza. Ich konsumpcja była jednym z czynników, które przyczyniły się do tego, że kraj taki jak Włochy – to znaczy skąpany w Morzu Śródziemnym – ma bardzo długą żywotność mieszkańców w porównaniu z innymi, zanim jeszcze medycyna rozwinęła się tak bardzo, jak to jest obecnie. W końcu owoce morza są bogate w kwasy omega 3, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Kuchnia włoska — ryby i owoce morza

Pamiętaj, że kiedy mowa o owocach morza, to są to również:
  • krewetki,
  • ostrygi,
  • małże,
  • kraby i homary.
Ogólnie rzecz biorąc, ten rodzaj żywności zawiera wiele witamin z grupy B i kwasów tłuszczowych, słynny „dobry tłuszcz”. Ponadto jest źródłem minerałów takich jak żelazo, potas, cynk, magnez, jod, selen i mangan. A to znajduje odzwierciedlenie w ochronie przed różnego rodzaju problemami, od serca po raka i rozedmę płuc.

Czy dotyczy to również ośmiornicy i kałamarnicy?

Tak! Jedyny problem polega na tym, że wiele osób myli te dwa zwierzęta, nie wiedząc, jak je odróżnić ani nie znając korzyści dla organizmu, jakie płyną ze spożywania ich.

Ośmiornica kontra kałamarnica — jaka jest między nimi różnica?

Oba są zwierzętami należącymi do królestwa mięczaków i dlatego są spokrewnione z małżami. Różnica polega na tym, że ośmiornica i kałamarnica nie tylko nie żyją w muszlach, ale także mają macki, co może jeszcze bardziej utrudnić wielu osobom rozpoznanie, która jest która. Na szczęście w bardzo powierzchownej analizie łatwo jest wykryć różnice między nimi. Po pierwsze, kałamarnica ma dłuższy i wydłużony korpus, przypominający rurkę, podczas gdy ośmiornica ma bardziej zaokrąglony kształt. Inną ważną kwestią jest to, że kałamarnica ma tylko dwie macki, a reszta to tylko płetwy.

Ośmiornica to świetne jedzenie dla sportowców

Teraz gdy wizualne różnice między nimi są wyraźne, czy wiesz, czym różnią się w gastronomii? Cóż, ta dwójka może nawet występować razem w niektórych potrawach, takich jak paella, charakterystyczna dla kuchni hiszpańskiej, ale mimo to ich właściwości odżywcze są różne.

Właściwości odżywcze ośmiornicy — dania z ośmiornicą — kuchnia włoska

Na przykład ośmiornica jest bogata w kwasy omega 3, podobnie jak ryby i wiele innych owoców morza. Oznacza to, że pomaga zapobiegać problemom z sercem, od nadciśnienia po zawał serca i jest silnym przeciwutleniaczem, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się. Ponadto jest źródłem białka i pomaga w produkcji hormonów i enzymów.

Ośmiornica to smaczne i chude mięso

Ci, którzy lubią uprawiać sport, mogą również skorzystać z tego chudego mięsa, ponieważ ma ono nie tylko niską zawartość tłuszczu, ale także pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (EPA) w naszym organizmie. Ośmiornica zawiera również wiele aminokwasów, które pomagają w regeneracji komórek i mięśni, co jest niezbędnym elementem diety osób ćwiczących. Wreszcie jest bogata w witaminę B12, która działa na układ nerwowy, dodając organizmowi więcej energii, poprawiając nastrój, a także zapobiegając problemom neurologicznym, takim jak choroba Alzheimera.

Kałamarnice ma wysoką zawartość witamin i minerałów

Pod względem smaku kałamarnice są łagodniejsze w porównaniu z ośmiornicą, dlatego przed przygotowaniem jakiegokolwiek przepisu należy o tym pamiętać. Są również uważane za korzystniejsze dla zdrowia, ponieważ mają większą wartość odżywczą:
  • mają wyższą zawartość witaminy B12,
  • są bogate w witaminę B3.
Witamina B3 nie tylko dostarcza organizmowi więcej energii, ale także stabilizuje poziom cukru we krwi, co zapobiega cukrzycy.

Właściwości odżywcze kałamarnicy — kuchnia włoska z owocami morza

Ta żywność jest również bogata w białka i minerały, takie jak fosfor, selen, magnez i żelazo. Oznacza to, że kałamarnice nie tylko pomagają zapobiegać nowotworom, ale także wzmacniają kości, pomagają w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi i zwalczają anemię. Wreszcie, pomaga również układowi odpornościowemu. Są dobre dla serca i uważane za najlepsze z owoców morza!

Kuchnia włoska z owocami morza — dania — macki ośmiornicy z grilla podawane z sosem bearnaise

Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś dań z ośmiornicy, przekonaj się i zajrzyj do naszego menu. Znajdziesz tam dania, takie jak ryby i owoce morza, a wśród nich smacznie przyrządzoną ośmiornicę. Jeśli jadłeś już tego typu potrawy, a w szczególności we Włoszech, smak, który podamy Ci na talerzu, przywróci wspomnienia z wycieczki. Zapraszamy do odwiedzenia naszej restauracji włoskiej — Kuchnia Italia w Poznaniu!