Jak położenie Włoch wpływa na dietę mieszkańców?

Dieta ludzi jest ściśle uzależniona od obszaru, w którym żyją. Co prawda dziś łatwy transport i wzbogacenie kulturowe sprawia, że mieszkając w Polsce możemy delektować się smakołykami z całego świata, to jeszcze całkiem niedawno jadło się głównie to co można było zdobyć lub wyhodować na danym terytorium. Swój wpływ na specyfikę żywienia mieszkańców miało również ukształtowanie temperatury i klimat. O wpływie ciepłego klimatu na zapotrzebowanie organizmu wspominaliśmy już w poprzednich artykułach. W poniższym wpisie podejdziemy do tematu szerzej, obejmując również inne czynniki wpływające na to co jedzą Włosi. 

Ukształtowanie terenu i kuchnia gór

Włochy są bardzo zróżnicowaną geograficznie krainą. W niektórych miejscowościach można zjechać na nartach z gór prosto do morza. Duże wysokości względne sprawiają, że na stosunkowo bliskich obszar temperatura, wilgotność i gęstość powietrza znacznie się od siebie różnią. Wpływa to nie tylko na spotykaną faunę i florę, ale również zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na składniki odżywcze.  Nie jest tajemnicą, że w górach je się więcej mięsa. Po pierwsze na terenach górzystych dużo łatwiej hodować zwierzęta niż uprawiać ziemię. Zazwyczaj są to tereny nie obfitujące w żyzną glebę, przez to większość pejzażu stanowią drzewa i trawy. Nie stanowi to jednak problemu w przypadku wypasu zwierzyny. Naturalne ograniczenia w postaci przepaści i szczytów sprawiają, że łatwiej jest zapanować nad stadem i upilnować je przed drapieżnikami. Dlatego tak samo jak w przypadku polskich Górali, mieszkańcy północnych rejonów Włoch przez lata doskonalili sztukę przygotowywania potraw z mięsa. Górzyste tereny oznaczają również niższe temperatury i mniejszą gęstość powietrza. Organizm w takim środowisku potrzebuje więcej kalorii i żelaza do utrzymania zwiększonego poziomu hemoglobiny. Górskie potrawy są więc zazwyczaj tłuste i zawierają żelazo w najbardziej przyswajalnej postaci - mięsie, często z dodatkiem krwi lub podrobów.

Wyspy - owoce morza i nabiał

Na wyspach gleba również zazwyczaj jest jałowa. Podobnie więc jak w przypadku gór, można tam z łatwością hodować zwierzęta gospodarskie. Najczęściej nie występują tam również drapieżniki, które mogłyby zagrozić stadu. W przypadku wysp częściej jednak stawia się na bydło, a w szczególności krowy mleczne. Powoduje to spory udział nabiału w diecie. Dodatkowo bliskość morza oferuje szereg różnych bogatych w białko i witaminy dodatków. Mieszkańcy włoskich wysp spożywają duże ilości ryb, krewetek czy głowonogów. Ryby zawierają dużo witaminy D oraz korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Dieta zbudowana na samych owocach byłaby natomiast uboga w witaminę A, którą doskonale uzupełnia masło. Na spieczonych słońcem wyspach morza śródziemnego jest również większe zapotrzebowanie na elektrolity, takie jak sód czy magnez. Na całe szczęście maślanka, jogurty naturalne i ser uzupełniają te braki w stopniu wystarczającym do utrzymania zdrowia. Jak widać znajdzie się nabiał na każdą okazję. 

Która z diet jest najzdrowsza?

Statystyki pokazują, że Włosi są najbardziej żywotnym narodem w Europie. Na długość życia ma wpływ wiele czynników, jednak dieta jest jednym z najbardziej istotnych. Może warto więc zainteresować się spożywaniem włoskich dań częściej. Teorie na temat tego, co jest szczególnie zdrowego w diecie mieszkańców Włoch są różne. Najbardziej prawdopodobny jest wpływ owoców morza i nabiału, ponieważ to właśnie te dwa produkty dominują w diecie mieszkańców Sardynii, która może pochwalić się największą na świecie ilością stulatków w przeliczeniu na 100 tysięcy mieszkańców.  Jeśli masz ochotę wypróbować te magiczne potrawy z Sardynii, to zapraszamy do naszej poznańskiej restauracji serwującej kuchnię śródziemnomorską. Znajdziesz u nas szeroki wybór potraw z owocami morza oraz inne klasyczne włoskie dania. Kto wie, może dzięki temu i Ty dożyjesz stu lat!