Grzybowe smaki Włoch


Pizza z pieczarkami nie jest jedynym włoskim daniem z grzybami. Te dary lasu pasują bowiem idealnie do makaronu, ryżu i innych ukochanych przez Włochów potraw.

Pędź do lasu!

Ulubionymi grzybami Włochów są borowiki, określane przez nich również jako porcini lub funghi, co po prostu znaczy grzyby. Włoscy kucharze przyrządzają je na wiele różnych sposobów, bo smakują zarówno smażone, jak i duszone czy marynowane. Stanowią doskonały dodatek do sosów, zup i wielu innych typowo włoskich dań. Grzyby tworzą także ciekawą kompozycję smakową z jajkami, dlatego często są dodatkiem do włoskiego omleta, czyli frittaty. Smakuje on wyśmienicie zarówno z borowikami, jak i z poczciwymi pieczarkami, a oprócz grzybów można do frittaty dodać także mięso, ser, szynkę, karczochy, cebulę i wiele innych produktów, które do omleta pasują. Nie musimy jechać do Włoch, aby spróbować większości tych przysmaków, bo borowiki rosną także w polskich lasach. Łapmy więc koszyk i pędźmy do lasu, aby przygotować włoską grzybową ucztę.

Boski smak borowików

Funghi porcini pysznie smakuje także w postaci sosu, do którego idealnym dodatkiem będzie makaron. Włosi jednak rzadko do jego przygotowania używają śmietany jak Polacy, a grzyby wrzucają jedynie na krótką chwilę na patelnię, by obsmażyć je w oliwie. Dodają do nich nie tylko cebulę – najczęściej szalotkę, ale też czosnek, który przez Włochów darzony jest atencją. Tak przygotowane grzyby są jeszcze nieco twarde, ale to jest właśnie to, co między innymi odróżnia kuchnię włoską od polskiej. Mieszkańcy słonecznej Italii niektóre z naszych dań uważają za rozgotowane lub smażone zbyt długo i, jak widać, dotyczy to nie tylko makaronu, ale i grzybów. Do sosu na bazie borowików – lub innych grzybów – najlepiej pasuje makaron tagliatelle lub pappardelle, ugotowany al dente, rzecz jasna. Risotto z grzybami to także przysmak, któremu trudno się oprzeć. Borowiki nadają temu daniu mocny i wyrazisty smak, który można jeszcze podkreślić bulionem grzybowym własnej roboty i odrobiną białego wina. Swój boski smak borowiki ujawnią także, gdy podamy je z kluseczkami gnocchi w sosie beszamelowym.

Trufle i spółka

Porcini należą do najpopularniejszych grzybów w kuchni włoskiej, ale za największy leśny przysmak uznawane są białe trufle. Dodaje się je między innymi do risotto i dań z makaronem, ale w niewielkich ilościach, bo są bardzo drogie. Można je kupić także w postaci proszku, który doda smaku jajecznicy lub aromatu oliwie. Trufle nie rosną w każdym lesie, a szuka się ich nocą z pomocą wytresowanych do tego celu psów. Z trufli słynie włoski Piemont, a szczególnie miasto Alba, gdzie nawet organizowane są międzynarodowe targi trufli. Mogą one osiągnąć zawrotne ceny, ale mają także swoje tańsze odpowiedniki, które dobrze przygotowane również smakują wyśmienicie. Włosi cenią także kurki i podgrzybki, które także idealnie pasują do tradycyjnych dań tej kuchni. Jednym z nich jest zupa z dodatkiem mleka, którą przyrządza się z różnych gatunków grzybów i serwuje z bagietką.

Włoskimi daniami z dodatkiem grzybów możemy delektować się w poznańskiej restauracji Kuchnia Italia, która w menu ma wszystko to, z czego słynie ta jedna z najlepszych kuchni na świecie.