Gnocchi - wyjątkowe włoskie kluski


Gnocchi - tradycyjne włoskie kluski wytwarzane i jedzone we Włoszech już od czasów starożytnych Rzymian. Jak powstaje gnocchi? Jakie rodzaje gnocchi występują w kuchni włoskiej? Z czym je się ten nietypowy włoski makaron? Na te i inne pytania odpowiemy w tym wpisie blogowym.

Czym jest gnocchi?

Gnocchi to włoskie małe kluski o kształcie i smaku przypominającym polskie kopytka. Podaje je się w wielu różnych wariantach uzależnionych od regionu, z którego pochodzą. Ten rodzaj włoskiego makaronu wykonuje się z kaszy manny, mąki pszennej, jajek, sera, ziemniaków, bułki tartej, mąki kukurydzianej oraz ziół i warzyw. Ciasto na gnocchi jest rozwałkowywanie, krojone na małe kawałki oraz wyciskane w taki sposób, aby każdy kawałek gnocchi mógł pomieścić w sobie sos. Te małe kluseczki są spożywane jako alternatywa dla tradycyjnego makaronu wraz z daniem głównym.

Historia powstania gnocchi

Gnocchi to potrawa, która jest obecna w kuchni włoskiej już od czasów starożytnych Rzymian. Te małe kluski zostały wprowadzone do diety legionów rzymskich podczas ekspansji Rzymian na inne kraje Europy. Tradycyjnie gnocchi wytwarzane były z ciasta na bazie kaszy manny i jajek.

Odmiany gnocchi

Jak wiele dań włoskich, gnocchi dostępne są w wielu różnorodnych wariantach uzależnionych od regionów, z których pochodzą. Odmiana lombardzka oraz toskańska przyrządzana jest z ricottą i szpinakiem. Z kolei wersja toskańska - gnudi zawiera zdecydowanie mniej mąki w składzie, a zamiast ziemniaków stosuje się do jej przyrządzenia ser ricotta. Dzięki temu wersja ta jest lżejsza i bardziej miękka od tradycyjnych gnocchi.
Wśród najczęściej spotykanych dań włoskich z udziałem gnocchi możemy wyróżnić gnocchi di patate - czyli kluski na bazie jajek, ziemniaków i mąki podawane z różnorodnymi sosami. Z kolei gnocchi alla romana wykonuje się z semoliny, czyli gruboziarnistej mąki z pszenicy durum. Do gnocchi alla romana dodaje się masło, ser oraz świeże zioła - np. bazylię. Jednym z ciekawszych rodzajów jest gnocchetti Sardi. Te pochodzące z Sardynii kluski są mają bardzo prosty skład, gdyż powstają z mieszanki semoliny i wody z dodatkiem wybranych przypraw - np. szafranu. Dzięki temu są gęstsze od typowych gnocchi. Podaje się je z kiełbasą, parmezanem oraz koprem włoskim. Ostatnią opisywana przez nas odmianą gnocchi jest gnocchi Malfatti - najbardziej kolorowe z ciekawymi dodatkami, takimi jak szpinak czy parmezan. Serwowane są w sosie pomidorowym, co gwarantuje przepyszne doznania smakowe.

Z czym jeść gnocchi?

Tradycyjnie gnocchi serwowane jest jako dodatek do dań głównych lub w formie odrębnego dania z dodatkiem warzyw, sosów i sera. Włosi lubią dodawać te małe kluseczki również do zup - rosołu, warzywnej oraz pomidorowej.

Właściwości zdrowotne gnocchi

Dzięki zawartości ziemniaków w składzie gnocchi dostarczają stosunkowo dużych ilości witamin B1, B5, B6 oraz C a także są bogate w minerały, takie jak potas, magnez, fosfor oraz żelazo. Z kolei żółtko jaja jest źródłem beta-karotenu i luteiny, które mają pozytywny wpływ na nasz wzrok.