Gniocchi - Włoskie knedle


Historia kuchni włoskiej, podobnie jak polskiej, obfituje w niesamowite wynalazki mające zaspokoić głód najbardziej potrzebujących. Podobnie jak my, Włosi musieli być kreatywni w czasach kryzysu, który pozostawił smaczne dziedzictwo w historii typowej kuchni ich kraju. Tak jest w przypadku uwielbianych obecnie gnocchi. Jeśli masz na nie ochotę, zapraszamy, na najpyszniejsze włoskie gnocchi — restauracja — Kuchnia Italia w Poznaniu czeka, by przyjąć Twoje zamówienie na te pyszne danie!

Kuchnia włoska, a knedle — włoskie dania główne

Gnocchi (oryginalna pisownia słowa oznaczającego „kawałki” lub „granulki”) to tradycyjny włoski przepis, który, choć brzmi niewiarygodnie, wydaje się, że „narodził się” gdzie indziej. Makaron lub coś podobnego jest przygotowywane na Bliskim Wschodzie od czasów rzymskich, a jego pochodzenie we Włoszech wynikło z biedy.

Kuchnia włoska i przepisy — zaczęło się od biedy i maccheroni

Włoskie gospodynie domowe zostały zmuszone do użycia wyobraźni, aby nakarmić rodziny, bez podstawowego składnika kuchni, który pozostał dla bogatych, a którego brakowało biednym — mąki. Aby osiągnąć wyczyn nakarmienia wszystkich, wykorzystywano resztki bułki tartej, trochę mąki i wody, aby stworzyć danie, które do średniowiecza nazywano maccheroni. Ciasto było następnie formowane ręcznie i gotowane w słonej wodzie lub bulionie warzywnym i kościach kurczaka dla smaku. Ale za to jaki ten smak! Tak pyszne, gnocchi szybko zyskały uznanie najbogatszych i stały się popularne w całych Włoszech, stając się przysmakiem, który jest teraz znakiem rozpoznawczym kraju, w którym się „ponownie” narodził. Dziś każdy region Włoch ma swoją własną wersję gnocchi. Obecnie gnocchi mają tyle wariacji, ilu jest ich fanów:
  • z jajkiem,
  • z ziemniakami,
  • z warzywami,
  • z mąką kasztanową,
a nawet w wersji na słodko. Mnogość smaków wywodzi się z najbiedniejszych włoskich kuchni, które dziś cieszą się ogromnym powodzeniem we wszystkich częściach świata.

Jak przyrządzić gniocchi w domu? Włoskie dania na imprezę

Możesz przyrządzić gniocchi w swojej własnej kuchni. Jednak możesz też, skorzystać z naszego menuKuchnia Italia w Poznaniu — serwujemy włoskie dania z włoskich składników!

Przepis na domowe gniocchi:

Składniki:
  • 1kg ugotowanych i obranych ziemniaków
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki startego sera
  • 2 łyżki margaryny
  • sól do smaku
Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki rozgnieć w głębokim pojemniku i dodaj pozostałe składniki, dobrze mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Uzyskasz gładkie i miękkie ciasto. Aby ugotować ciasto, gotuj na dużym ogniu 3 litry wody z 1 łyżką soli i gdy się zagotuje, uformuj z ciasta małe kulki za pomocą łyżki i włóż je do gorącej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, usuń łyżką cedzakową i umieść w misce. Powtarzaj procedurę, aż wszystkie gnocchi będą ugotowane i podawaj z wybranym sosem. Do wyboru masło i szałwia lub odrobina czosnku, oleju i cytryny. Posyp je startym parmezanem.

Czy znasz tradycję gnocchi fortuny?

Legenda mówi, że wszystko zaczęło się 29 dnia miesiąca, w IV wieku. Chrześcijański święty imieniem Święty Pantaleon wędrował po włoskiej wiosce w poszukiwaniu gorącego i pysznego talerza z jedzeniem. Zakamuflowany jako wędrowiec Pantaleão zapukał do drzwi jednego z domów, prosząc o jedzenie. Rodzina wpuściła nieznajomego, chociaż byli wobec niego podejrzliwi i mieli niewiele jedzenia do zaoferowania. Posiłek miał dokładnie 7 sztuk gnocchi na każdą osobę przy stole. W zamian za życzliwość święty zostawił gospodarzom pamiątkę. Po zebraniu naczyń rodzina dowiedziała się o obecności wielu złotych monet pod każdym naczyniem. Ta historia stała się rytuałem celebrowanym w różnych krajach. Do dziś rodziny kultywują tradycję wkładania monet lub banknotów pod talerz i spożywania siedmiu sztuk gnocchi w celu przyciągnięcia do siebie fortuny.