Dlaczego włoska mozzarella jest tak smaczna?


Mozzarella to smaczny włoski ser, który jest produkowany i spożywany od czasów rzymskich i niezbędny w kuchni włoskiej. Oryginalna receptura wykorzystuje mleko bawole – we Włoszech tylko ten rodzaj sera jest uznawany za prawdziwą mozzarellę, która otrzymuje nawet świadectwo pochodzenia.

Jak sprawdzić, czy ser to mozzarella, czy nie?

W przeciwieństwie do tradycyjnej wersji, w Polsce mozzarella produkowana jest głównie z mleka krowiego, o bardziej żółtawym i spójnym wyglądzie. Oryginalna wersja jest wykonana wyłącznie z mleka bawolego, przez co uzyskuje się ser w kształcie owalnej kuli zakonserwowany w serwatce, biały i bardzo miękki. Zawsze sprawdzaj skład mozzarelli — tam powinno być wymienione to, z jakiego mleka została zrobiona. Dobrą wskazówką jest też to, aby nacisnąć kawałek mozzarelli palcem i sprawdzić jak reaguje ser. Jeśli mozzarella wraca do swojego kształtu, to znak, że ser jest świeży. Natomiast jeśli mozzarella pozostaje wklęsła lub palec się w niej zanurza, oznacza to, że ser jest już stary i rozmiękły. Włoska mozzarella musi być sprężysta z widocznymi włóknami sera.

Jakie są różnice między serem białym przypominającym mozzarellę a serem mozzarella?

Ser mozzarella jest idealny na popołudniową przekąskę, tosty i dania zapiekane, takie jak pizza i lasagne. Dlaczego? Wynika to z tego, że z łatwością się topi pod wpływem ciepła. Po roztopieniu się ser mozzarella jest lekko żółty i ma słodkawy posmak, a do tego przyjemnie się rozciąga. Biały ser, nie będzie tak smaczny, jak prawdziwa mozzarella i może nie topić się tak dobrze. Dlatego mozzarella tak często gości w przepisach kuchni włoskiej.

Kuchnia włoska i mozzarella — jakie są jej początki?

Początkowa produkcja miała miejsce w starożytnych czasach rzymskich. Legenda głosi, że ser ten został wynaleziony przez przypadek, kiedy twaróg serowy wpadł do wiadra gorącej wody w serowarni we Włoszech.

Jakie są właściwości odżywcze sera mozzarella?

Ser mozzarella ma wiele właściwości odżywczych. Między innymi jest bogaty w witaminę B12, a do tego jest bardzo dobrym źródłem wapnia. Witamina B12 uczestniczy jako enzym w metabolizmie kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Ponadto ma kluczowe znaczenie dla tworzenia krwi i prawidłowego funkcjonowania neurologicznego.

Źródło biotyny — witaminy B7

Jest też źródłem biotyny, tzw. witaminy B7. Ponieważ jest to składnik odżywczy rozpuszczalny w wodzie, organizm nie jest w stanie go magazynować. Jest idealny dla kobiet w ciąży, a do tego zapobiega łamliwości włosów i paznokci. Ponadto jest wskazana dla osób z cukrzycą.

Źródło witaminy B2

Jest źródłem ryboflawiny, tzw. witaminy B2. Jest to witamina, którą należy przyjmować codziennie. Pomaga organizmowi walczyć z różnymi problemami i chorobami, takimi jak migrena czy anemia. Ponadto ma właściwości antyoksydacyjne.

Źródło witaminy B3

Mozzarella jest bogata również w niacynę, słynną witaminę B3. Odgrywa ważną rolę w tworzeniu energii z tłuszczu w organizmie człowieka. Ponadto jest odpowiedzialna za pomoc w kontrolowaniu poziomu cholesterolu i zapobieganiu wystąpienia chorób, takich jak na przykład zapalenie stawów i cukrzyca.

Mozzarella to zdrowy i smaczny ser — wartą ją jeść, a szczególnie jako dodatek do dań kuchni włoskiej lub jako przekąskę

Jest to produkt, który posiada rozpuszczalne witaminy i tłuszcze. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach obecne w tym serze to:
  • witamina D,
  • witamina A,
  • witamina E.
Pomagają poprawić wchłanianie wapnia, przyczyniają się do zdrowia kości i ochrony błon komórkowych.

Korzyści ze spożywania mozarelli

Mozzarella przyczynia się do wzmocnienia kości. Zawiera dużą ilość wapnia, ważnego minerału dla zdrowia zębów i kości. Odpowiada również za ochronę mięśnia sercowego i zmniejszanie ryzyka raka jelita grubego, a także może przyczyniać się do utraty wagi.

Źródło fosforu

Jest źródłem fosforu, ważnego składnika odżywczego, który pomaga organizmowi ludzkiemu przyswajać wapń obecny w spożywanej żywności. Jest również niezbędny do dobrego trawienia i prawidłowego funkcjonowania nerek. Pomaga zminimalizować zmęczenie mięśni i usprawnia pracę mózgu.

Źródło cynku

Jest również źródłem cynku. Ten minerał pomaga zminimalizować problemy skórne, a także zwiększa liczbę białych krwinek w organizmie. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie gruczołu krokowego oraz wspomaga proces odchudzania.

Dobre źródło białka i potasu

Mozzarella jest źródłem białka, odpowiedzialny za zwiększenie siły mięśni i utrzymać energię organizmu. Jest również bogata w potas, który pomaga zwalczać niepożądane skutki spowodowane nadmiernym spożyciem sodu u ludzi. Ponadto jest w stanie obniżyć ciśnienie krwi i normalizować rytm serca.

Jak smakuje mozzarella?

To podstawowy produkt we Włoszech — jak u nas żółty ser na kanapki. Jego zastosowanie rozprzestrzeniło się na cztery strony świata. Spożycie mozzarelli jest obecnie bardzo duże. Mozzarella to miękki, lekko słony ser, który można znaleźć w wielu rodzajach, na przykład:
  • tradycyjna mozzarella,
  • mozzarella light o zmniejszonej ilości kcal,
  • mozzarella z mleka bawolego,
  • mozzarella z mleka krowiego,
  • mozzarella z mleka mieszanego,
  • mozzarella w formie małych kulek w solance.
Jej produkcja polega na wykorzystaniu mleka surowego (niepasteryzowanego). W ten sposób białka obecne w mleku nie dojrzewają, co daje ser, który jest spójny, smaczny i bardzo jędrny. Posmakuj dań z pyszną włoską mozzarellą w naszej restauracji w Poznaniu! Sprawdź nasze menu i wybierz się do nas ze znajomymi na smaczny obiad! Jeśli nie chce Ci się wychodzić z domu, zamów włoskie jedzenie prosto pod drzwi — kuchnia włoska na telefon — sprawdź, czy dowozimy na Twój adres! Życzymy smacznego!