Dania włoskie, których musisz posmakować! I żadne z nich nie jest pizzą!


Włochy słyną z historii, kultury i architektury. Jednak jeśli jest coś, co docenia cały świat, to jest to kuchnia włoska. Pizza, makarony i lody są pyszne, ale to tylko niewielka część różnych dań, które oferuje włoska kuchnia, której możesz posmakować w naszej restauracji w Poznaniu. Tych dań nie ma w naszym menu, ale kto wie, może kiedyś się pojawią? Oto kilka wspaniałych – i mniej znanych – włoskich dań, których musisz kiedyś spróbować! Szczególnie będąc we Włoszech!

Bigoli — makaron z regionu Veneto

Myślałeś, że spaghetti to najsmaczniejsze danie kuchni włoskiej? Poczekaj, aż spróbujesz bigoli! Jednego z makaronów regionu Veneto. W przeciwieństwie do gładkich i cienkich, jak spaghetti nitek, bigoli są grube i rurkowate (każdy ma otwór w środku, podobnie jak bucatini) i tradycyjnie są wytwarzane ręcznie z mąki pszennej i kaczych jaj. Bigoli są zazwyczaj podawane z prostym sosem z czerwonego wytrawnego wina, warzywami i dziką, pieczoną kaczką, a następnie ozdobione pietruszką i odrobiną parmezanu.

Rybolit — cucina povera — czy to naprawdę jedzenie biedaków?

Ribollit jest tradycyjnie uważane za „cucina povera”, czyli jedzenie niezamożnych. Wymyślone przez ludzi, którzy wzięli chleb i warzywa, które zostały z kolacji swoich panów, klientów czy po prostu wyrzuconych resztek. Ponownie ugotowane, dały początek temu daniu — ribollita słowo w języku włoskim oznacza dosłownie „re- gotowane”.

Jak takie coś smakuje? Włoska zupa na chlebie — danie włoskie na kolację

Nie przypuszczałbyś nawet, że zupa zagęszczana chlebem będzie smakować tak bogato i zdrowo. Pomimo skromnego pochodzenia, włoska zupa ribollita jest z dumą uważana za jedną z najważniejszych (i pysznych) potraw w regionie Toskanii.

Risi i bis — ryż z groszkiem — będziesz chciał „bis”

Risi e bisi, czyli „ryż z groszkiem”, może nie wydaje się najbardziej wyrafinowanym daniem we Włoszech, ale jest zaskakująco smaczny! Jak sama nazwa wskazuje, to tylko ryż i groszek, gotowane w bulionie i doprawiane jak tradycyjne risotto, tylko bez ciągłego mieszania, aby uzyskać konsystencję zupy. Rezultatem jest zrównoważone danie typowe dla Wenecji.

Tortellini w Brodo — duuuuża ilość parmezanu — danie włoskie z parmezanem

Dla wielu rodzin w północnych Włoszech, a konkretnie w regionie Emilia-Romania, tortellini in brodo jest podstawą, zwłaszcza w czasie wakacji. W przeciwieństwie do typowych tortellini, podawanych z sosem, te podawane są w prostym, domowym bulionie z kurczaka. Na koniec posypuje się je dużą ilością startego parmezanu i tyle — przepyszne danie włoskie z parmezanem. Nigdy nie będziesz chciał jeść tortellini w żaden inny sposób!

Canederli — włoskie knedle — danie z resztek chleba

Podobnie jak ribollita z Toskanii, canederli z regionu Trentino-Alto Adige robi się z resztek chleba. Następnie miesza się go z jajkiem i mlekiem, aby uzyskać rozmiar piłki golfowej. Na koniec dodaje się Speck (wędzoną surową szynkę typową dla północno-wschodniej kuchni włoskiej), ser i przyprawy. Następnie canederli gotuje się w bulionie mięsnym lub drobiowym. Jeśli chcesz posmakować dania ze Speckiem, zapraszamy do nas na pyszne Tortellone ze Speckiem!

Ossobuco alla Milanese

Jeśli jest danie mięsne, które powinieneś spróbować we Włoszech, to jest to właśnie Ossobuco. Jest to mięso, wolno pieczone w białym winie z warzywami, podane z pikantnym sosem czosnkowym. Pyszności!

Cacciucco — pikantne owoce morza — danie włoskie z papryką i pomidorami

Nie jesteś osobą zakochaną w rybach?! Cacciucco zmieni Twoje przekonania! To pikantne danie z owoców morza. Pochodzi z Livorno i historycznie było wykonywane przez rybaków z resztek ryb, których nie dało się sprzedać. Mogły to być małże, kalmary i ośmiornice. Ryba jest gotowana w sosie pomidorowym na bazie papryki z dodatkiem szałwii i czosnku. Podawana z chrupiącym pieczywem (niezbędnym do zebrania z talerza smacznego wywaru rybnego).

Focaccia di recco — włoska przekąska

To danie jest jednym z powodów, aby pokochać region Ligurii obok Portofino i Cinque Terre Pochodząca z miasta Recco Genovese, jest jedną z najsmaczniejszych, ale najprostszych specjalności w regionie. W zasadzie tylko cienki arkusz focacci z warstwą sera crescenza pośrodku. Proste, a bardzo smaczne. Zapraszamy do posmakowania naszej focacci! Sprawdź dania z menu i posmakuj włoskiej przekąski. Zapraszamy do naszej restauracji - Kuchnia Italia — w Poznaniu. Pizzę mamy bardzo dobrą (potwierdzają to opinie naszych klientów, które możesz przeczytać na stronie), ale zachęcamy też do przekonania się do naszych włoskich dań!