Dania kojarzące się z regionami Włoch


Kuchnia włoska jest znana i lubiana na całym świecie. W niemal każdym większym mieście pizzerię możemy znaleźć na każdym rogu, a dania takie jak spaghetti po bolońsku, tiramisu i panna cotta na dobre zagościły w naszych domach. Wszyscy uwielbiają potrawy takie jak rigatoni, carpaccio i gnocchi, ale czy wszyscy znamy panforte, piadina, ragù i arancini? To klasyczne potrawy włoskie pochodzące z różnych zakątków tego pięknego kraju. Jeśli chcesz poznać je lepiej i przekonać się dlaczego podbiły serca Włochów koniecznie przeczytaj poniższy artykuł! Przyjemnej lektury!

Panforte ze Sieny

Panforte, czyli piernik sieneński to rodzaj ciasta pochodzącego z Toskanii. Szczególnie dużą popularnością cieszy się w mieście Siena i to właśnie tam można spróbować jego niepowtarzalnego smaku.
Panforte składa się z miodu, kakao, bakalii, orzechów i orzechów. W sienieńskich cukierniach możemy znaleźć je w postaci dużych, płaskich krążków, z których wykrawa się trójkątne porcje. Piernik sieneński często jest obsypany cukrem pudrem lub kakao, przez co nie tylko smakuje, ale i wygląda wspaniale.
We Włoszech panforte cieszy się popularnością zwłaszcza w okresie bożonarodzeniowym oraz w dniu święta św. Wawrzyńca, tj. 10. sierpnia.

Piadina z północnych Włoszech (Bolonia)

Piadina to cienki placek (trochę jak tortilla) wykonany z mąki pszennej pochodzący z regionu Emilia-Romania, którego stolicą jest miasto Bolonia. Placki piadina są spożywane na ciepło z praktycznie dowolnym nadzieniem. Do najpopularniejszych farszów należą m.in. sos pomidorowy, ser, mięso i pieczarki. Dużym zainteresowaniem cieszą się również piadina serwowane na słodko, np. z konfiturą lub czekoladą.
Przy okazji wizyty w Bolonii możemy spróbować piadiny kupując ją w jednej z ulicznych budek.

Ragù neapolitańskie

Ragù napoletano to mięsne danie włoskie pochodzące z Neapolu. W smaku zbliżone jest nieco do tradycyjnego, popularnego sosu bolońskiego, jednakże nie znajdziemy w nim warzyw, takich jak marchew i seler naciowy, z których przygotowuje się sos boloński.
Ragù neapolitańskie wykonuje się z mięsa wołowo-wieprzowego, sosu pomidorowego, cebuli lub czosnku, oliwy z oliwek i czerwonego wina. Nie może zabraknąć w nim również przypraw, takich jak pieprz, sól i świeża bazylia. W Neapolu zwyczajowo spożywa się je w niedzielę na obiad z makaronem spaghetti lub penne.

Arancini z Sycylii

Arancini to sycylijskie kulki ryżowe smażone w panierce z bułki tartej. Są bardzo sycące i na długo hamują głód, przez co z przyjemnością sięgają po nie wszyscy mieszkańcy słonecznej Sycylii. Arancini z reguły faszeruje się sosem pomidorowym, mozzarellą i groszkiem, choć równie często jako nadzienie wykorzystuje się… ragù! Niekiedy w restauracjach można dostać również arancini faszerowane masłem, grzybami, kiełbasą, kurczakiem, a nawet rybą.
Ciekawostką jest, że 13. grudnia, w dniu świętej Łucji, w kawiarniach można spotkać arancini podawane na słodko.