Czym się różni Tortellone od Cappelletti?


Jeśli chcesz cieszyć się naprawdę wyjątkowym daniem, wybór powinien paść na makaron nadziewany. Prawdziwe arcydzieło włoskiej sztuki kulinarnej — rozkosz dla podniebienia doceniana na całym świecie. Już sama nazwa makaronu faszerowanego zdradza jego walory. Cienki arkusz makaronu posmarowany rozmemłanym żółtkiem kryje w sobie smaczne nadzienia, zwłaszcza mięsne lub z sera ricotta. Dania włoskie z makaronu są idealne na różne pory dnia, w tym również na kolację! Warto ich posmakować i dowiedzieć się więcej na ich temat.

Na pierwszy rzut oka tortellini i cappelletti wyglądają bardzo podobnie

Jakie są różnice między tymi dwoma rodzajami makaronów nadziewanych? Między tortellini i cappelletti toczy się pewna rywalizacja, która rozgrywa się w jednym regionie — Emilia Romagna, a wyłonienie zwycięzcy jest naprawdę żmudnym przedsięwzięciem. Dlaczego? Bo są tak samo pyszne, jak każde inne danie kuchni włoskiej! Dwa rodzaje makaronów nadziewanych, je się je w bulionie i wytwarza z arkusza makaronu jajecznego. I na tym kończą się ich rzeczy wspólne, bo nawet jeśli wyglądają tak samo, w rzeczywistości tak nie jest.

W ich wypełnieniu jest pierwsza różnica — farsz do tortellini i cappelletti

Pierwszą różnicę między tymi włoskimi pierożkami odkrywa się podczas jedzenia, ponieważ mają różne nadzienie. Aby przygotować nadzienie tortellino, należy postępować zgodnie ze skodyfikowaną recepturą, która została wniesiona 7 grudnia 1974 r. w Izbie Handlu, Przemysłu, Rzemiosła i Rolnictwa w Bolonii przez Bractwo Tortellino i Włoską Akademię Kuchni. Składniki użyte do nadzienia to: schab, mortadela bolońska, surowa szynka, Parmigiano Reggiano, jajka i gałka muszkatołowa. Blacha ciasta, na której zamykane jest nadzienie, musi być bardzo cienka. A co najważniejsze, tortellino nie może osiągnąć więcej, niż 3 cm średnicy. Jest to najważniejsza cecha, dzięki której na jednej łyżce można zebrać kilka tortellini. Nadzienie cappelletti, które w różnych dialektach przyjmuje różne nazwy, batù lub pin d'é caplèt, jest przygotowywane z dodatkiem mielonej wołowiny lub wieprzowiny, jajka i warzy, które mogą być różne.

Pochodzenie tortellini i cappelletti — kuchnia włoska makarony

Tortellino to typowe danie Castelfranco Emilia, miasta położonego w połowie drogi między Bolonią a Modeną. Cała Romagna walczy o pochodzenie cappelletto i nie tylko. Nawet w Marche cappelletti są jednymi z typowych dań i nie można ich pominąć podczas świątecznego lunchu.

Wygląd pierożków — czy to pępki, czy czapki? Dania włoskie z makaronu

Po bliższym przyjrzeniu się nawet w kształcie, tortellini i cappelletti mają pewne różnice. Te pierwsze pierożki są mniejsze, a ich forma będzie związana z legendą. Historia, która czerpie inspirację z Secchia Rapita Tassoniego, opowiada, że po dniu bitwy pomiędzy Romagną a Modeną, Bachus, Mars i Wenus znajdują schronienie w Locanda Corona. Następnego ranka Bachus i Mars opuścili gospodę, gdy Wenus jeszcze spała. Po przebudzeniu Wenus zawołała kogoś i przyszedł karczmarz, który widząc ją nagą, był tak zachwycony pięknem jej pępka, że pobiegł do kuchni, aby wyrazić swój zachwyt jej pępkiem za pomocą makaronu.

Jednak prawdopodobnie tortellini ma swoje początki w średniowieczu, a nie w pępku Wenus

W rzeczywistości około X wieku pojawia się nazwa „Tortellus”, wskazująca na rodzaj ciasta wywodzącego się z pieczonych i nadziewanych ciast, słodkich i pikantnych, które były największą nowością tamtych czasów.

Pochodzenie cappelletto — dania włoskie

Natomiast cappelletto nie ma legendarnego pochodzenia, a jego kształt, jak sama nazwa wskazuje, przypomina kapelusze noszone w średniowieczu. Subtelna różnica, która nie jest tylko grą słów, dotyczy również ciasta — tortellini jest cieńsze — pocięte na mniejsze kwadraty i zawiera mniej nadzienia.

Dania włoskie z makaronu

Dania z makaronu to opcje, którymi można się delektować przy każdej okazji, jednak niewiele osób zna różnicę między tak wieloma odmianami. Istnieje kilka nazw i formatów, które często są mylące przy wyborze posiłków w restauracjach, a nawet supermarketach.

Rodzaje włoskich makaronów używane do różnych dań:

Spaghetti — długi i cienki makaron, bardzo popularny, ze względu na szybki czas przygotowania, może mieć różną grubość. Zwykle przyrządza się go z sosem pomidorowym lub czosnkowo-olejowym.
  • Fettuccine — jest to długie, gęste ciasto, spłaszczone i pokrojone w paski. Szersze niż makaron.
  • Penne — w kształcie tuby, jest to średnia masa, o grubszych ściankach i ukośnie ściętych końcach. Te o gładkiej powierzchni najlepiej pasują do kremowych sosów. Te z porysowaną powierzchnią są idealne do sosów na bazie oleju.
  • Ravioli — w kratkę, płaska masa z pofałdowaniami na końcach. Zawsze podaje się je z nadzieniem, którym może być mięso, kurczak, ser lub warzywa. Można podawać z sosem białym lub pomidorowym.
Sprawdź nasze menu — posmakuj dań takich jak Pasta, Gniocchi, Risotto! Zapraszamy do naszej włoskiej restauracji w Poznaniu!