Co to jest włoska Focaccia i jak ją jeść?

Co to jest włoska Focaccia i jak ją jeść?

Klasyczna włoska Focaccia - jest to prawdopodobnie najbardziej znana forma Focaccii na świecie. Ma płaski, szeroki i wydłużony kształt. Można ją spożywać na wiele sposobów: samodzielnie, w towarzystwie sera i pomidora, w towarzystwie owoców lub słodyczy. Szczególną nutą smaku jest kontrast — ciasto jest lekko słodkie, a na wierzchu posypana jest gruboziarnista sól. Ta mieszanka słodyczy i słonych smaków sprawia, że jest praktycznie uniwersalnym daniem jako danie główne lub przystawka.

Skąd wywodzi się Focaccia? Włoska kuchnia i tradycje

To starożytna tradycja kuchni liguryjskiej, jedna z najzdrowszych kuchni na świecie. Dodaje energii i pomaga zażegnać głód przez resztę poranka, zapewniając szczupłą sylwetkę i formę. Focaccia na śniadanie to starożytna tradycja w Ligurii, gdzie wolą ją od rogalików, a babeczki nie wchodzą w rachubę. Wykonana z wody, mąki, soli, drożdży i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Gdy Focaccia jest spożywana prawidłowo i we właściwej ilości, stanowi doskonałą alternatywę dla ciastek śniadaniowych i komercyjnych wypieków, takich jak słodycze i ciasteczka. Jeśli jest przygotowywana zgodnie z tradycją z prostych, ledwo przetworzonych składników, sprawia, że poranny posiłek jest zdrowszy!

Czy włoska Focaccia jest zdrowa? Prawdziwa włoska Focaccia

W rzeczywistości włoska Focaccia dostarcza węglowodanów, które dłużej utrzymują uczucie sytości, a także witamin – zwłaszcza witamin z grupy B, które ułatwiają metabolizm tłuszczów, cukrów i białek oraz pomagają wytwarzać energię

Jak najlepiej smakuje włoska Focaccia? Włoskie śniadanie

Klasyczne połączenie Focaccii i cappuccino jest dobre. Mleko dostarcza wiele szlachetnych białek wraz ze wszystkimi niezbędnymi aminokwasami, które sprzyjają budowaniu beztłuszczowej masy ciała. Możesz też spożywać ją razem z innymi źródłami białka, takimi jak jogurt naturalny lub ser.

Wariacje na temat tradycyjnej włoskiej Focacci

Istnieje wiele odmian tradycyjnej (lub zwykłej) Focaccii. Jednym ze sposobów na dodanie innych smaków są dodatki. Typowe dodatki do włoskiego chleba Focaccia to oliwki, grzyby, zielona cebula lub pomidory. Focaccia rozmarynowa jest również dość popularna, a szałwia to kolejne zioło, które często stosuje się zamiast rozmarynu.

Regionalne odmiany Focaccii — kuchnia włoska

We Włoszech istnieje wiele regionalnych odmian Focaccii. Na przykład w północno-zachodnich Włoszech istnieje popularny przepis na Focaccia dolce (słodka Focaccia). Jest zrobiona na bazie Focaccia, która jest posypana cukrem, a do ciasta dodaje się rodzinki, miód lub inne słodkie składniki.

Skąd pochodzi włoski chleb Focaccia?

Według historyków Focaccia pochodzi ze starożytnej Grecji lub z Etrusków z północno-środkowych Włoch. Imperium Rzymskie zajadało się płaskim chlebem, który był wyrabiany na całym Bliskim Wschodzie i rozciągał się na Persję, a wkrótce po Półwyspie Iberyjskim. To sprawia, że prawie niemożliwe jest zidentyfikowanie konkretnej kultury stojącej za Focaccią i jej wynalezieniem. Na Bliskim Wschodzie Focaccia jest w większości nieznana. Jednak ma za sobą historię bycia cenionym daniem w Hiszpanii, Turcji, Francji, Włoszech i Grecji.

Jak rzymianie przygotowywali Focaccię?

Rzymianie mieszali prosty przepis z mąki, wody, oleju, odrobiny drożdży i soli. Mógł być doprawiony ziołami, ale w większości przypadków był prosty. Następnie pieczono go w „focacius”. Focaccia była spożywana (w czasach rzymskich), rozdarta w dłoni i maczana w słonych zupach. W dzisiejszych czasach nie brzmi to zbyt apetycznie, ale była to niedroga forma posiłku dla osób, które długo pracowały poza domem. W rzeczywistości Focaccia była szeroko stosowana przez niewolników i żołnierzy w Cesarstwie Rzymskim.

Włoski chleb Focaccia we Francji jako chleb powszedni

Przepisy w stylu Focaccia są bardzo znane we Francji i są uważane za chleb powszedni przez dużą część populacji. Wciąż jest to jeden z najpopularniejszych chlebów sprzedawanych w piekarniach. Od średniowiecza Focaccia była szeroko stosowana przez Kościół Katolicki podczas uroczystości religijnych, zwłaszcza podczas Eucharystii. Dwudziestowieczni włoscy imigranci zabierali ze sobą różne przepisy i rozpowszechniali je. Jednak Focaccia nie jest już wyłącznie domeną społeczności włoskich i można ją znaleźć w prawie każdej piekarni i supermarkecie. Jest bardzo pysznym chlebem.

 

Jeśli chcesz skosztować prawdziwej włoskiej Focacci — zapraszamy do naszej włoskiej restauracji w PoznaniuKuchnia Italia. Możesz również złożyć zamówienie telefonicznie — dowieziemy je do Ciebie!