Co to jest Pappardelle Funghi e Pollo?


Spotkania przy stole (te, które nie odbywają się w restauracji) to idealna okazja do popisu w kuchni i organizacji, szczególnie przed drugą połówką czy przyjaciółmi. Dlatego chcemy dać Ci wskazówki, jak przygotować włoską kolację dla Twoich przyjaciół i bliskiej Ci osoby, dbając o szczegóły i czyniąc z niej autentyczne wydarzenie. Jeśli czujesz, że gotowanie jednak nie jest Twoją mocną stroną, wybierz opcję, jaką jest włoska kolacja dla dwojga lub przyjaciół w naszej restauracji w Poznaniu — Kuchnia Italia.

Włoska kolacja i menu — dobierz je odpowiednio

Prawdziwego włoskiego obiadu nie robi się, po prostu zamawiając pizzę lub przygotowując talerz makaronu z pomidorami i startym serem. Jeśli chcesz odnieść sukces jako gospodarz przed przyjaciółmi, musisz wziąć pod uwagę wiele szczegółów, które sprawią, że włoska kolacja, będzie naprawdę wyjątkowa.

Przyrządzaj na świeżo – a w oczekiwaniu zaproponuj deskę wędlin i serów

Koniecznie postaw na stole deskę wędlin i serów, aby Twoi goście lub gość mogli podjadać, podczas gdy Ty będziesz przygotowywać dnia główne. Jest to też najlepszy sposób na rozpoczęcie wieczoru. Na rynku dostępnych jest wiele włoskich produktów, dzięki którym oczekiwanie na jedzenie będzie bardziej znośne. Dobre salami, porcheta, bresaola lub mortadela bolońska to niektóre z niezawodnych opcji. Wśród serów, oprócz Parmigiano Reggiano, można sięgnąć po:
  • gorgonzolę,
  • sery rzymskie,
  • sery sardyńskie,
  • sycylijskie pecorinos,
  • ser provolone,
czy klasyczną mozzarellę Buffalo Bell (której możesz posmakować w naszych daniach).

Włoska kolacja dla dwojga — wyjątkowy prezent — przepis na udany wieczór

Klasyczny przepis kuchni włoskiej, który można przygotować w około 30 minut, ponieważ jest to przepis niezbyt pracochłonny. Makaron Papardelle Funghi e Pollo to potrawa, która jest bardzo popularna we wszystkich domach. Ponadto jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych i prawie nie zawiera tłuszczu. Danie na bazie makaronu Papardelle z grzybami takimi jak borowiki lub pieczarki (możesz użyć innych sezonowych grzybów), grillowaną piersią kurczaka oraz śmietanką mleczno-parmezanową. Idealnie jest przygotować je ze świeżymi grzybami, podczas sezonu, chociaż można je również przygotować z mrożonych lub suszonych grzybów. Kiedy używasz świeżych grzybów, pamiętaj, że aby je wyczyścić, nie musisz ich moczyć — lepiej jest je wyszczotkować, aby usunąć resztki ziemi.

Włoska kolacja przepis — Makaron Papardelle Funghi e Pollo

Oto bardzo prosty i bardzo smaczny przepis na makaron. To danie, które przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Będzie również wyjątkowe na kolację dla dwojga! Pamiętaj, że jeśli coś pójdzie nie tak, zawsze możesz przyjść do nas na wspaniałe włoskie danie — Papardelle Funghi e Pollo mamy w naszym menu!

Włoska kolacja dla dwojga — przepisy na udany makaron

Składniki:
  • 400 g makaronu Papardelle

  • 250 g borowików lub pieczarek (mogą być inne, sezonowe grzyby)

  • 500 ml śmietanki do gotowania

  • 1 średnia cebula

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 1 łyżka masła

  • 1 liść laurowy

  • zmielony czarny pieprz

  • świeży rozmaryn lub świeży tymianek (opcjonalnie)

  • oliwa z oliwek

  • sól

Sposób wykonania nr 1 - Makaron Papardelle Funghi e Pollo

Włóż makaron do garnka z dużą ilością wrzącej wody i soli. Podczas gotowania makaronu umyj grzyby i pokrój je w plastry. Na patelni roztop masło z odrobiną oliwy z oliwek. Gdy masło się rozpuści, dodaj zmielony czosnek i usmaż. Gdy czosnek zacznie brązowieć, dodaj pokrojone w plasterki grzyby i dalej smaż. Teraz dodaj starty parmezan i śmietanę, sól i pieprz i gotuj na małym ogniu, aż sos nabierze gęstej konsystencji. Kiedy makaron jest al dente, odcedź go i podaj na talerzu. Polej sosem Papardelle i posyp trochę tartym parmezanem.

Sposób wykonania nr 2 - Makaron Papardelle Funghi e Pollo

Postępuj tak jak przy sposobie pierwszym jednak z małą zmianą w przygotowaniu sosu. Na małym ogniu dodaj jednocześnie cebulę, liść laurowy i czosnek i dopraw gałązką rozmarynu lub opcjonalnie tymianku, gotuj przez 15 na małym ogniu. Gdy wszystko się zarumieni, dodaj borowiki (lub inne grzybki), smaż przez 6-8 minut na dużym ogniu. Dodaj śmietanę, wymieszaj i pozwól jej się zredukować i zgęstnieć, dodaj sól.

Dlaczego włoskie dania z makaronu są tak pyszne?

Ważne jest, aby pamiętać o kilku wskazówkach, aby obiad zakończył się sukcesem, jednak jedną z najważniejszych jest to — makaron podawaj zawsze świeżo ugotowany. Możesz przygotować sos z wyprzedzeniem i poświęcić chwilę na ugotowanie makaronu, podczas gdy goście dokończą przystawki, aby podać go świeżo przygotowany. Jeśli jednak takie gotowanie Cię trochę przeraża, zawsze zostaje najlepsza restauracja włoskaKuchnia Italia w Poznaniu!