Co to jest Carpaccio i jak je jeść?


Kuchnia włoska jest niewątpliwie boska, a my mamy menu na każdy gust. Dostępne są również dania z surowego mięsa, tak, Włosi też lubią jeść surowe mięso, jak my nasz tatar czy metkę. Jak się nazywa to słynne włoskie danie? Carpaccio! Carpaccio to dzieło sztuki i jedna z nielicznych potraw, których historia pochodzenia nie jest przedmiotem sporu i spekulacji. To danie pojawiło się w 1950 roku w restauracji Giuseppe Cipriani's Harry's Bar w Wenecji. Zapraszamy do posmakowania włoskiego Carpaccio u nas — sprawdź nasze przekąski.

Kulinarny symbol Wenecji — włoskie danie z surowego mięsa

Kiedyś w barze Harry'ego, włoska hrabina Amalia Nani Mocenigo przyszła do baru i powiedziała Giuseppe o swojej tajemnicy. Była zdenerwowana zaleceniami lekarza, który zabraniał hrabinie jedzenia mięsa poddanego obróbce termicznej, co był ulubioną podstawą jej diety. Giuseppe Cipriani miał spory talent w kuchni, więc chcąc spełnić życzenie hrabiny, zaproponował jej danie z surowego mięsa.

Historia Carpaccio — zaczęło się od kobiety — hrabiny Amalii Nani Moncenigo

Danie to było zrobione specjalnie na zamówienie hrabiny Amalii Nani Moncenigo, która zgodnie z zaleceniami lekarza musiała mieć dietę leczącą ciężką anemię. Zamówiła danie z surowego mięsa, które jest bogate w żelazo. Jak Giuseppe je przyrządził? Surowe mięso pokroił w bardzo cienkie plastry, któremu towarzyszył sos na bazie majonezu, sos Worcestershire, sok z cytryny, mleko, sól i pieprz.

Kuchnia włoska to nie tylko makarony!

Wcześniej nikt nie odważył się ugotować takiego dania! Hrabina bardzo upodobała sobie nową potrawę, a jej sława zaczęła się szybko rozprzestrzeniać — najpierw w Wenecji, potem we Włoszech, a w niekrótkim czasie Carpaccio było znane na całym świecie. Traktowano je jako smaczne i zdrowe „małe co nieco”. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, na temat włoskich przekąsek, zachęcamy do przeczytania tego artykułu — „Włoskie przystawki - czego warto spróbować”.

Skąd wzięła się nazwa Carpaccio?

Nazwa Carpaccio wzięła się od włoskiego malarza Vittore Carpaccio, który używał w swoich dziełach wyrazistych czerwonych linii przypominających kolor surowego mięsa. I choć w tym czasie jedzenie surowizny nie było zbyt powszechne, danie to odniosło sukces i do dziś jest bardzo cenione. Włoskie słowo carpaccio przyszło do głowy Ciprianiego i jego wdzięcznej hrabinie. Hrabina od niechcenia wspomniała o niedawnej wystawie renesansowego malarza Vittore Carpaccio. Czerwona barwa mięsa na talerzu skropionego lekkim sosem maślanym przywodziła na myśl obrazy artysty.

Carpaccio — nie tylko mięsne włoskie danie, może być również wegetariańskie

Z biegiem czasu potrawę tę zaczęto wykonywać nie tylko z czerwonego mięsa, ale również podając plastry ryb, warzyw i grzybów. Jako sos kucharze używają różnych mieszanek oraz octu balsamicznego z twardymi chipsami serowymi. W 1980 roku umiera twórca Carpaccio, a bar w Wenecji przejmuje jego syn Arrigo Cipriani. Dbając o to, aby w nic się nie zmieniło, ani w dekoracji, ani w menu — można spacerować po pięknej Wenecji, i nawet dziś cieszyć się Carpaccio, które będzie serwowane według tego samego przepisu, który stworzył stary pan Giuseppe Cipriani.

Jak wygląda oryginalny przepis na Carpaccio?

Oryginalny przepis na Carpaccio nadal wygląda tak: mięso na krótko włożyć do zamrażarki, następnie pokroić, ułożyć w jednej warstwie na talerzu i polać sosem 60 ml majonezu, 2-3 łyżki śmietany, łyżeczka musztardy, łyżeczka sosu Worcestershire, sos tabasco, sól i cukier.

Przepis na Carpaccio wołowe:

  • 300 gramów polędwicy z São Paulo
  • 60 ml majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • sos Tabasco
  • sól dla smaku
  • liście rukoli
  • parmezan
Przygotowanie: Pokrój plastry mięsa. Wymieszaj śmietanę, musztardę, sos Worcestershire na gładką masę. Dopraw solą i tabasco. Mięso rozłóż na talerzu i na środek wyłóżć sos, następnie udekoruj liśćmi rukoli i parmezanem.

Jak jeść surowe dania? Carpaccio z polędwicy wołowej

Surowe produkty spożywcze można znaleźć w kuchniach na całym świecie. Surowe mięso (Carpaccio z polędwicy wołowej) to silny afrodyzjak, który poprawia libido i zwiększa witalność. Jeśli nie lubisz jeść surowego mięsa, możesz spróbować Carpaccio z ryb i owoców morza (Carpaccio z ośmiornicy lub łososia) z owocami cytrusowymi, piersią z kaczki, śledziem, gęsią wątróbką, grzybami, burakami (Carpaccio z buraków), cukinią, pomidorami i wieloma innymi bezpiecznymi dla zdrowia produktami.

Kochasz surowe jedzenie? Zwróć uwagę na jego pochodzenie

Jeśli ufasz produktowi i utrzymujesz podstawową konserwację, nie musisz bać się spożywania tych potraw, które w rzeczywistości są bardzo smaczne. Zapraszamy do naszej restauracji Kuchnia Italia w Poznaniu, gdzie serwujemy przepyszne Carpaccio ze świeżej wołowiny, podane z sosami przygotowanymi w naszej restauracji, również na świeżo.