Co jest podstawą kuchni włoskiej?


Kto nie zna słynnej pizzy, wina i tradycyjnych makaronów kuchni włoskiej? Kraju, który słynie z historii Cesarstwa Rzymskiego i Renesansu. Włochy zapewniły całej Europie bogatą przeszłość zarówno pod względem historycznym, jak i kulinarnym. Włoskie jedzenie jest bogate w tradycję i kulturę, przez co zdobyło imponującą popularność na całym świecie.

W czym tkwi sekret włoskiej kuchni?

Sekret tkwi w wyrafinowanych technikach, oryginalności i prostym sposobie przygotowania posiłków, co zaowocowało wyjątkowymi daniami, które przetrwały czas i ewoluowały. Nie wspominając o rodzinnej atmosferze, ponieważ kuchnia włoska jest ściśle związana z codziennym życiem ludności zamieszkującej ten kraj — Włosi lubią siedzieć przy stole i cieszyć się chwilą. Jeśli chcesz poczuć się jak na wakacjach we Włoszech, zapraszamy do naszej restauracji Kuchnia Italia - restauracja włoska w Poznaniu, gdzie możesz spędzić miły wieczór z rodziną i przyjaciółmi! Kuchnia włoska jest jedną z najsmaczniejszych na świecie, z daniami obejmującymi najróżniejsze rodzaje warzyw, mięs i makaronów. Poznaj i skosztuj — włoskie dania menu!

Co wywarło wpływ na to, że kuchnia włoska jest tak smaczna?

Ukształtowanie terenu, umiarkowany klimat śródziemnomorski, bogata w składniki odżywcze gleba — to czynniki, które sprzyjają uprawie roślin. Dzięki temu Włochy są bogate w różnorodne warzywa i aromatyczne zioła. Więcej na temat ziół możesz przeczytać tutaj — „Najpopularniejsze zioła włoskiej kuchni”.

Jakie warzywa są popularne we Włoszech?

Najpopularniejsze warzywa kuchni włoskiej to:
  • ziemniaki,
  • marchewki,
  • szparagi,
  • bakłażany,
  • pomidory,
  • brokuły.
Niezależnie od tego, czy chodzi o sałatki, przystawki, czy o buliony, stosowanie warzyw jest bardzo ważne w diecie śródziemnomorskiej i zapewnia smaczną, harmonijną i zbilansowaną dietę przez cały rok.

Odpowiednio dobrana przyprawa do każdego dania

Są przyprawy, które kojarzą się z pewnymi kuchniami. W kuchni włoskiej dominują intensywne i aromatyczne smaki, dobre produkty i ostre niuanse. Oczywiście niezbędna jest równowaga między składnikami, a także przyprawami, które nadają wyjątkowego charakteru każdemu daniu. Najczęściej używane przyprawy, to:
  • oregano,
  • szałwia,
  • bazylia,
  • tymianek,
  • koper włoski,
  • mięta,
  • estragon,
  • pietruszka,
  • rozmaryn.
Posmakuj niezwykle aromatycznych dań w naszej restauracji włoskiej w Poznaniu. Szczególnie polecamy:
  • Grillowane ośmiorniczki „baby” z pikantnym sosem z pomidorów pelati;
  • Faszerowana tuba kalmara z pikantnym sosem z pomidorów pelati;
  • Risotto Scampi z zielonymi szparagami;
  • Ravioli z duszonymi policzkami wołowymi.

Historia kuchni włoskiej

Początki historii włoskiej kuchni związane są ze starożytnym Rzymem, choć kraj ten stał się Włochami, które znamy dzisiaj dopiero w XIX wieku. Wraz z przybyciem Barbarzyńców (pochodzenia germańskiego) upadło Cesarstwo Rzymskie, a dzisiejsze terytorium Włoch było również domem dla ludzi, którzy wprowadzili używanie masła i spożywanie piwa. W IX wieku wyspa Sycylia była zdominowana przez Arabów i chłonęła ich egzotyczne wówczas upodobania kulinarne. Dlatego niektóre egzotyczne przyprawy i suszone owoce zostały częścią potraw sycylijskich.

Ustanowienie chrześcijaństwa we Włoszech, a dieta

Wraz z ustanowieniem chrześcijaństwa przez Konstantyna nastąpiły inne zmiany w potrawach włoskich. Forma, ilość i to, co zostało zjedzone, mogło kojarzyć się z grzechami śmiertelnymi. Dlatego zaczęto ograniczać porcje i jeść posiłki w małych ilościach, ale częściej. Zaczęto też praktykować post i abstynencję od mięsa, ponieważ jego produkcja wiązała się z rażącą przemocą, a jego konsumpcja mogła wywoływać „nieczyste pragnienia”. Zachęcano wówczas do spożywania sałatek, pieczywa, zbóż i roślin strączkowych.

Główne cechy kuchni włoskiej, jakie możecie posmakować w restauracji w Poznaniu — Kuchnia Italia

Kuchnia włoska wielce celebruje przygotowywanie swoich potraw, aby mięso jawiło się jako coś drugorzędnego w stosunku do tego, co zostało wyprodukowane. Typowy włoski posiłek zaczyna się od dużego talerza antipasto (wędliny, kiełbaski, anchois i grzybów). Następnie podawany jest makaron w towarzystwie prostego i smakowicie przygotowanego białka w różnej postaci — mięso, owoce morza.

Kuchnia włoska — kilka produktów i różne przepisy

Składniki używane do przygotowania włoskiej żywności mają tak silne smaki, że są używane w niewielkiej ilości i różnorodności w każdym daniu. Dobry makaron lub ryż — risotto, pomidory, sery i kilka przypraw to podstawowe składniki wielu włoskich potraw. Bardziej wyraziste produkty, takie jak smaczny sos Genoa pesto, wymagają jeszcze kilku typowo włoskich składników: bazylii, oliwy, sera, orzechów (pinoli) i czosnku.

Ciekawostki

Każdy region Włoch ma swoje własne cechy kulinarne, najpierw na poziomie regionalnym, a następnie na poziomie prowincji. Różnice dotyczą narodów graniczących z każdym regionem (takich jak Tunezja, Francja i Austria). Tradycyjnie na włoskich kolacjach wykonywano sekwencję cztero- lub pięcio daniową. W dzisiejszych czasach znalezienie posiłku o takich proporcjach jest rzadkością. Jest to zarezerwowane na długoterminowe kolacje, takie jak w przypadku obchodzenia świąt — Boże Narodzenie i Nowy Rok. Na ogół obecne posiłki mają przystawkę, danie główne, akompaniament i kawę, charakterystyczne włoskie wykończenie. Pizza była uważana za danie chłopskie aż do XIX wieku, kiedy Raffaele Esposito stworzył pizze z kolorami flagi Włoch (Marguerita) na cześć rodziny królewskiej. Robiąc wrażenie na królu i królowej, danie stało się modne w całym kraju. Mamy nadzieję, że artykuł był ciekawy! Zapraszamy na skosztowanie dań kuchni włoskiej u nas — włoska restauracjaKuchnia ItaliaPoznań ul. Bobrownicka 2 - kontakt i mapka dojazdu!