Ciekawostki na temat oliwek


Oliwki to małe, owalne owoce znane ze swoich prozdrowotnych właściwości i charakterystycznego, intensywnego smaku. Uprawiane w klimacie śródziemnomorskim cieszą się popularnością na całym świecie. Są obowiązkowym elementem wielu dań, lecz można wyjadać je również ot tak, prosto ze słoika. Są niskokaloryczne i bogate w witaminy, mikroelementy, błonnik i kwasy tłuszczowe. Jakie jeszcze tajemnice kryją w sobie te małe, niepozorne owoce?

Co nieco na temat drzewa oliwnego

Oliwki to owoce drzewa oliwnego (oliwki europejskiej), której historia sięga około 5 tysięcy lat. Pierwotnie uprawiane na terenie Palestyny i Syrii drzewa oliwne obecnie możemy spotkać we Włoszech, Grecji, Turcji, Francji i Hiszpanii, a także w Ameryce Łacińskiej, Australii, Stanach Zjednoczonych, Japonii i w innych krajach. W dobrych warunkach mogą dożyć nawet 1000 lat, a im są starsze tym smaczniejsze produkują owoce.
Na świecie możemy spotkać ponad 1000 odmian drzewa oliwnego różniących się wydajnością oraz smakiem i rozmiarem rosnących na nich owoców.

Oliwki czarne i zielone

Prawdopodobnie każdy fan oliwek wie, że zielone i czarne oliwki pochodzą z tych samych drzew, a różnica w ich smaku i wyglądzie wynika z faktu, że zielone oliwki zbiera się przed ich wybarwieniem, tuż po osiągnięciu odpowiedniego rozmiaru, natomiast czarne w momencie pełnej dojrzałości. Niemniej, dla niektórych niespodzianką mogą być odmiany oliwek wybarwiające się na fioletowo, fioletowoczarno, czarnobrązowo, a nawet na biało.

Oliwa z oliwek - eliksir długowieczności

Blisko 90% oliwek zbieranych rokrocznie na całym świecie jest przeznaczona do produkcji oliwy z oliwek. W zależności od odmiany oliwki różnią się wielkością owoców i rozmiarem pestek, przez co różna jest też ich wydajność. Z reguły do produkcji 1 litra oliwy potrzebne jest od 5 do 10 kg owoców. W zależności od gatunku oliwek wykorzystanych do produkcji oleju możliwe do zaobserwowania są również różnice w barwie i smaku samej oliwy, niemniej warto pamiętać, że parametry te nie są wyznacznikiem jakości produktu. Jeśli zależy Ci na tym, aby wykorzystywać wyłącznie wysokiej jakości oliwę, bogatą w cenne składniki odżywcze sięgaj wyłącznie po oliwę z pierwszego tłoczenia, tzw. Extra Vergin.

Czy wiesz, że…

  • spożywanie oliwek i produkowanej z nich oliwy wzmacnia ściany komórek i chroni przed chorobami serca?
  • przeciwutleniacze zawarte w oliwie z oliwek spowalniają proces starzenia się organizmu, dlatego chętnie wykorzystuje się ją jako dodatek kremów, balsamów i odżywek?
  • czarne oliwki zbierane są w grudniu?
  • gorzki smak oliwek wynika z zawartego w nim związku o nazwie oleuropeina?
  • oliwki są bogate w witaminy, takie jak A, D, E i K?
  • wartość energetyczna 100 g oliwek to zaledwie 115 kcal?
  • w naszej włoskiej restauracji pod Poznaniem skosztujesz pysznych dań z dodatkiem oliwy z oliwek najwyższej jakości?