Cibo di strada - czyli włoski street food


Moda na szybkie i relatywnie tanie jedzenie zawędrowała nawet na nasz europejski but. W czasach ogólnego pośpiechu Włosi wciąż zachowują swoje luźne nastawienie do życia i wolą delektować się kawą lub jedzeniem w knajpach. Jednak czego nie robi się na potrzeby turystyki. Wózki z jedzeniem lub przenośne mini restauracje są coraz częstszym widokiem we włoskich kurortach. Na jakie jedzenie można się tam natknąć i czy warto z niego skorzystać?

Nadziewane Panino - włoski subway

Na początek coś co jest dobrze znane również w Polsce, czy tradycyjne włoskie pieczywo w różnych wariantach. Zazwyczaj jest przecięta wzdłuż na podobieństwo kanapki lub lekko wcięte na podobieństwo hotdoga francuskiego. Wariantów tego ulicznego przysmaku jest naprawdę bardzo wiele. Od wegetariańskich wersji z pastą z ciecierzycy, przez gotowane warzywa do wersji mięsnych z kurczakiem, wołowiną lub specjalnymi kiełbaskami. Dodatkowej różnorodności dodają specjalne sosy, których wybór jest bardzo bogaty, od zupełnie lekkich sosów, przez oliwę do intensywnych na bardzie majonezu i musztardy.

Pani cà meusa - kanapka w wersji sycylijskiej

Będąc w temacie kanapek warto wspomnieć o sycylijskiej wersji. Choć brzmi nieco mniej smakowicie - główne nadzienie do śledziona i płuca cielęce, to przez stosunkowo długi czas obrabiania tych podrobów tracą one większość niepożądanego smaku. Dodatkowo swoje trzy grosze dorzucają dodatki, w postaci różnych gatunków sera lub przypraw. Będąc na Sycylii zdecydowanie warto odwiedzić stragan serwujący Pani cà meusa, ponieważ prawdopodobnie nigdzie indziej nie znajdziemy tego przysmaku.

Arancini - ryżowe krokiety

Kolejna z potraw bardzo popularna na Sycylii. Arancini to smażona ryżowa kulka z nadzieniem. Bułka tarta stosowana jako panierka sprawia, że Arancini podczas smażenia zyskuje piękny złoto-pomarańczowy kolor, któremu zawdzięcza swoją nazwę. Jak każda potrawa street foodowa ciągle ewoluuje, dlatego wybierając się na arancini warto znać najważniejsze wariacje:
  • con ragù - nadzienie mięsne z groszkiem i mozarellą,
  • con pollo - nadzienie z kurczakiem,
  • con burro - z masłem,
  • con melanzan - z bakłażanem.
Oprócz powyższych dodatków, w Arancini można znaleźć również grzyby, kiełbasę lub owoce morza.

Gnocco fritto - mini lasagne w wersji street food

Jednym z ciekawych posiłków, na jakie można się natknąć na włoskich ulicach jest Gnocco fritto. W większości Włoch występuje jako nazwa nazwa pieczywa, jednak w regionie Emilia-Romania ta nazwa nabrała specjalnego znaczenia. Pod tą postacią kryje się smażone ciasto serwowane z dodatkami. Często do samego pieczywa dodaje się takie składniki jak smalec czy boczek, dzięki czemu wypiek jest aksamitny i ma głęboki smak. Na ulicach Włoch można spotkać Gnocco fritto w wersjach z przeróżnymi dodatkami, najbardziej popularna przypomina typowo polską kanapkę, a składa się z sera i wędliny. Oczywiście w smaku jest zupełnie odmienna. Jedną z najciekawszych wariacji jest wersja mini lasagne, czyli Gnocco fritto z sosem pomidorowym, boczkiem i serem mozzarella.

Olive ascolane - alternatywa dla pieczywa

Żeby pokazać różnorodność włoskich potraw ulicznych warto wspomnieć o przekąsce, która nie zawiera pieczywa sama w sobie. Olive ascolane to faszerowane oliwki. Najczęściej spotykanym farszem jest mięso mielone, choć od niedawna można również spotkać wersje wegetariańskie faszerowane serem. Takie oliwki są następnie smażone w głębokim oleju i podawane samodzielnie. Niestety do tego przysmaku nie nadaje się każdy rodzaj oliwek, a jedynie specjalny gatunek oryginalnie uprawiany w miejscowości Ascoli Piceno.

W naszej restauracji w Poznaniu znajdziesz wiele ciekawych włoskich dań i przekąsek. Oferujemy również samodzielnie wypieczone Panino, dzięki czemu będziesz mógł przyrządzić prawdziwie włoskie przekąski w swoim własnym stylu!