Carbonara i jej uniwersalność

Włoska kuchnia potrafi zaskoczyć nie tylko wyjątkowym smakiem i jakością dania, ale także różnorodnym zastosowaniem jednego przepisu w potrawach. Doskonałym przykładem tego typu uniwersalności dań jest carbonara. Ta wspaniała potrawa występuje nie tylko jako pasta, ale także w postaci pizzy. W tym artykule szerzej opiszemy jej tajemnice.

Czym właściwie jest Carbonara i skąd pochodzi?

Pasta alla Carbonara, bo właśnie tak w oryginalnej, włoskiej nomenklaturze kulinarnej brzmi nazwa tego dania jest potrawą stosunkowo młodą. Po raz pierwszy wzmianki o makaronie carbonara pojawiły się bowiem podczas II wojny światowej. Jako prekursorów uważa się włoskich żołnierzy-kucharzy, którzy to niezwykle proste, ale jakże smaczne danie przygotowywali na polach bitew. Niektóre źródła (według Wikipedii) twierdzą jednak, że oryginalny przepis na Carbonarę powstał znacznie wcześniej na podstawie popularnego w południowej części Włoch dania Cacio e Uova. Wspólnym mianownikiem obu dań miały być wykorzystane w nich składniki - jaja, ser i smalec. Ciekawostkę może stanowić natomiast fakt związany z nazwą dania, ponieważ słowo Carbonaro oznacza piec węglowy, zaś Carbonari górników. Czyżby więc oryginalna pasta Carbonara wywodziła się z okolic Grosseto w środkowej części Włoch, a nie słonecznego południa? To właśnie tam zlokalizowane są największe kopalnie węgla brunatnego w tym pięknym kraju.

Jakie składniki wchodzą w skład oryginalnej, włoskiej Carbonary?

Przepis na Carbonarę wydaje się bardzo prosty. Zwykle potrwa ta charakteryzuje się tym, że łatwo jest ją przygotować, a składniki, które wchodzą w jej skład są powszechnie dostępne. Możemy wymienić tutaj między innymi:

• makaron spaghetti;
  • parmezan;
  • mięso - zazwyczaj boczek lub podgardle;
  • sos, na który składa się czarny pieprz i jajka.
 

Carbonara i kalorie - dla kogo to danie będzie idealne?

Włosi uwielbiają prostotę. Pizza czy Carbonara to dania, które mogliby jeść codziennie - choć obie potrawy mają cechę wspólną - są niezwykle kaloryczne. Jeśli stworzylibyśmy Carbonarę na podstawie oryginalnych składników, zgodnie z przepisem włoskiej kuchni to powinniśmy wiedzieć, że w 100g dania mamy ok. 270-300 kcal. Oczywiście “różnicę” robi tutaj boczek, który co do zasady sam w sobie jest niezwykle kaloryczny. W 100 g Carbonary otrzymamy zastrzyk energii w postaci ok 300 kcal, na które składają się: białko 10g, tłuszcz 15g i węglowodany 21 g. Danie to możemy więc polecić osobom, które uprawiają sport, regularnie trenują lub budują tzw. masę.  

Przepis na Carbonarę - jak dobrze przygotować to danie?

Przepis na Carbonarę poddany został globalizacji. Co kraj, to nowe rozwiązania. Bardzo trudno współcześnie otrzymać dobrą, włoską Carbonarę w oryginalnym wydaniu. Niestety to proste danie, często jest ‘podkręcane” i urozmaicone na wiele sposobów przez kucharzy. Niepotrzebnie, bo to właśnie jego prostota decyduje o jej wyjątkowości.

Sposób przygotowania dobrej Carbonary to know how każdej włoskiej knajpy, ale możemy uchylić rąbka tajemnicy. Makaron spaghetti warto ugotować w osolonej wodzie przez ok 9-12 minut, sprawdzając jego twardość. Masło wraz z oliwą smażyć na patelni, z czasem dodać podgardle i regularnie mieszać. Kwintesencją dania jest sos do carbonary. W naszej restauracji tworzymy go przez połączenie czarnego pieprzy z mocno ubitymi żółtkami jaj, dodając przy tym sera - najlepiej parmezanu. Najczęstszym błędem w przypadku dodania sosu jest dodanie śmietany, która “zabija” cały jego posmak. Kiedy mamy już przygotowany puszysty sos usuwamy nadmiar tłuszczu z patelni. Mieszamy makaron z boczkiem na patelni, a następni dodajemy przygotowany sos. Potrawę można udekorować włoskimi ziołami i kawałkami parmezanu lub innego twardego sera.

Warte odnotowania jest także to, że Carbonara zarówno w Polsce jak i we Włoszech dostępna jest także w postaci… pizzy. Pizza z Carbonarą posiada bardzo podobne składniki do pasty i smak. Wykorzystanie tego przepisu w pizzy jest dowodem na uniwersalność i popularność jakim cieszy się to danie na całym świecie.