Apetyt na cukinię, czyli włoskie dania warzywne


Kuchnia włoska nie kojarzy się zbyt mocno z warzywami, ale są one nieodłącznym składnikiem wielu potraw. Nawet pizzę trudno byłoby upiec bez warzyw. Na włoskich stołach króluje przede wszystkim pomidor w różnej postaci, ale nie jest to jednak władza niepodzielna.

Warzywne przystawki i dania główne

Włoskie stoiska z warzywami czy miejskie bazarki wyglądają we Włoszech imponująco. Miłośnicy zdrowej kuchni mają tam w czym wybierać, a wegetarianie mogą poczuć się jak w niebie. Chociaż najbardziej znane są nam włoskie dania z mięsem czy wędliną, to warzywne także jadane i cenione są na całym świecie. Wśród nich szczególne miejsce zajmują przystawki, jak na przykład bruschetta, czyli włoska grzanka z pomidorami i oliwkami lub z awokado czy bazyliowym pesto. Dania makaronowe wegetariańskie także zaspokoją nasz głód i pozwolą doznać dużej przyjemności, bo ich smak docenią nawet mięsożercy. Risotto, które ma wiele odmian i może być przyrządzane na przeróżne sposoby, również możemy włączyć do naszej diety, jeżeli chcemy zrezygnować z mięsa. W królewskiej świcie pomidora znajdują się także takie warzywa jak karczochy, cykoria, szparagi, kabaczki i wiele innych, dzięki którym powstają pyszne dania kuchni włoskiej.

W towarzystwie mięsa

Warzywa są też obecne w daniach mięsnych, dodając im smaku, aromatu i czyniąc je zdrowszymi. We włoskich restauracyjnych kuchniach codziennie są krojone i siekane niezliczone ilości cebuli, czosnku, pomidorów i wszystkich tych warzyw, których tam nie może zabraknąć. Makaron z warzywami to pełnowartościowe danie, które zaspokoi apetyt nawet największych łakomczuchów. Doskonale komponują się z nim nie tylko pomidory, ale też cukinia, bakłażan czy papryka. Warto do przygotowania takiego dania wykorzystać makaron bucatini, który jest podobny do spaghetti, ale grubszy i ma otwór na całej swojej długości. Jego zaletą jest to, że doskonale łączy się z sosami. Chociaż kuchnia włoska ma długą tradycję, a jej najpopularniejsze dania są znane od lat, a nawet wieków, to również w niej jest miejsce na zmiany i nowości.

Kuchnia włoska po nowemu

Włoscy kucharze, tak jak ich koledzy po fachu na całym świecie, muszą wychodzić naprzeciw zmieniającym się gustom kulinarnym. Wśród smakoszy i bywalców dobrych restauracji jest coraz więcej wegetarian i wegan, którzy przecież nie mogą odejść z kwitkiem. Nie powinny już nikogo dziwić takie nowe wersje tradycyjnych dań, jak na przykład makaron wegański, przygotowywany bez jajek czy kalafiorowe gnocchi, które można podawać z pesto lub sosem. Pizza czy fritatta również mogą mieć swoje wegetariańskie i wegańskie wersje. Dobrym sposobem na zaspokojenie apetytu na warzywa jest przyrządzenie zupy. Włosi w takim przypadku zabierają się za gotowanie minestrone – zupy gotowanej na bazie takich warzyw jak cukinia, fasolka szparagowa, zielony groszek oraz marchewka. Można ją serwować z ryżem, chlebem lub grzankami. Jest pożywna, zdrowa, smaczna i ma swoich zwolenników na całym świecie.

Warzywne farsze i zupy

Warzywa we włoskich potrawach mogą grać pierwsze skrzypce, ale też być dodatkiem do dań mięsnych lub występować w postaci farszu. Tortellini czy ravioli nadziewane szpinakiem, polane sosem pomidorowym i z dodatkiem parmezanu zachwyci nawet największych smakoszy kotletów czy steków. Popularna lasagne także nie musi zawierać w sobie mięsa – pomidory, szpinak, cukinia i czosnek, a do tego przyprawy i zioła, godnie je zastąpią. Bakłażan także ma swoje zaszczytne miejsce w kuchni włoskiej – to warzywo, które zyskuje na smaku, gdy się je usmaży lub upiecze. Można go wykorzystać między innymi do przyrządzenia pysznej caponaty, czyli potrawki z bakłażana, oliwek, kaparów, pomidorów, czosnku i paru innych składników, które sprawiają, że na myśl o nich cieknie nam ślinka.

Odwiedzając poznańską restaurację Kuchni Italia, także można zaspokoić swój apetyt na warzywa. Popularnością cieszą się nasze zupy – pomidorowa z mozarellą czy krem ze szparagów, ale także sałatki, makaron z pesto lub spaghetti z serem gorgonzola i szpinakiem.