5 sosów do spaghetti, które musisz znać


Spaghetti to popularny, włoski makaron chętnie spożywany na całym świecie. W swoim ojczystym kraju serwowany jest na różne sposoby, w towarzystwie warzyw, mięsa, ziół i przypraw, jednakże spośród wielu przepisów kilka zdobyło szczególną sławę i na stałe zagościło w kanonie żywienia wielu z nas. Oto one!

 1. Spaghetti alla bolognese


Prawdopodobnie każdy z nas miał okazję choć raz w życiu skosztować spaghetti po bolońsku. Nie każdy jednak wie, że współczesna, polska, mocno pomidorowa wersja sosu bolońskiego nie jest tożsama z pierwowzorem. Bolognese, pierwotnie serwowany we włoskiej Bolonii już w średniowieczu, to sos mięsny przyrządzany z drobno pokrojonej wieprzowiny, wołowiny, boczku i kiełbasy oraz oliwy, czerwonego wina i warzyw, które akurat były dostępne. Cechą charakterystyczną sosu bolońskiego jest jego długie, dwu-, trzy-, a nawet czterogodzinne gotowanie, a także fakt, że najczęściej serwowany jest nie na spaghetti, lecz na tagliatelle lub pappardelle.

 2. Spaghetti alla carbonara

Sos carbonara przeszedł prawdopodobnie równie dużą metamorfozę co sos boloński. Dla wielu z nas kojarzony z tłustą, wysokokaloryczną potrawą na bazie śmietany, spaghetti alla carbonara oryginalnie wykonywane jest z boczku, oliwy, żółtek jaj, przypraw, ziół, włoskiego sera, np. Pecorino, Grana Padano lub Parmezanu, i opcjonalnie czosnku. Pochodzenie dania jest trudne do ustalenia, jednakże przypuszcza się, że początkowo wykonywali je włoscy żołnierze podczas II wojny światowej lub górnicy z Umbrii. 

 3. Spaghetti alla puttanesca

Okoliczności powstania przepisu na spaghetti alla Puttanesca nie są jasne. Jedni mówią, że to “spaghetti ladacznicy”, którym kobiety lekkich obyczajów karmiły siebie i klientów w celu pokrzepienia w przerwach od pracy. Inni z kolei zwracają uwagę na podobieństwo brzmienia słów “puttanesca” i “puttanata”, czyli (delikatnie mówiąc) “byle co”, co doskonale obrazuje charakter dania. Niezależnie od tego, która z wersji jest prawdziwa, spaghetti alla puttanesca wykonuje się właśnie z “byle czego” - prostych składników z długim terminem przydatności, które Włosi często mają w domach, tj. oliwek, kaparów, anchois, pomidorów, czosnku, oliwy i chilli.

 4. Spaghetti alla vongole

Spaghetti alla vongole to absolutny klasyk kuchni neapolitańskiej. W jego przepisie znajdziemy oczywiście vongole, czyli małże jadalne, ostre papryczki, oliwę, białe wino, czosnek, zioła i przyprawy. Z kolei, w innej wersji przepisu, “in rosso”, znajdziemy również pomidory i bazylię.

 5. Spaghetti Caprese

Makaron alla Caprese wykonuje się nie tylko z użyciem spaghetti, lecz także z dodatkiem tagliatelle, pappardelle, a nawet fusilli lub penne. Podstawą jego przepisu jest wysokogatunkowa oliwa Extra-Virgin, nadająca całemu daniu smaku, a także pomidory, mozzarella i świeża bazylia. Ciekawymi dodatkami są również sok i skórka z cytryny dodające daniu nieco świeżego, orzeźwiającego smaku.

Pyszne i pożywne spaghetti w wielu wersjach smakowych znajdziesz w naszej włoskiej restauracji pod Poznaniem. Zapraszamy!