5 dań włoskiej kuchni mniej popularnych w Polsce


Włoska kuchnia
, kuchnia śródziemnomorska pełna pachnących pomidorów, czosnku, bazylii, wspaniałych serów i mięsa. Oprócz tego oczywiście makarony - taka przychodzi nam na myśl. W tym wpisie blogowym postanowiliśmy przedstawić 5 najsłynniejszych dań włoskiej kuchni, które zrobiły furorę nie tylko na płw. Apenińskim, ale na całym świecie.

Gnocchi z sosem serowym, ricottą i przyprawami

Jeśli mielibyśmy porównać Gnocchi z jakąś polską potrawą to na pierwszą myśl przychodzą nam kopytka. Gnocchi to takie włoskie kluski,które przygotowuje się z jajek, ziemniaków i mąki. Dla podkręcenia efektu smaku i walorów dekoracyjno-estetycznych do Gnocchi dodaje się warzywa np. szpinak, przyprawy (bazylię) i ricottę. Gnocchi najczęściej spożywane jest przez Włochów jako pierwsze danie.

Sycylijskie Arancini

Mniej znana w Polsce potrwa, być może ze względu na fakt, że rzadziej wybieramy się na Sycylię niż do pozostałych części Włoch. Arancini to wspaniałe w smaku ryżowe kulki, które są panierowane w bułce tartej, a następnie smażone. Wypełniane są specjalnym nadzieniem, które może przybrać różną postać. Często włoscy kucharze używają tutaj grzybów np. borowików, dobrej jakości sera (gorgonzoli, mozzarelli) czy zapożyczonej z Hiszpanii kiełbaski Chorizo. Danie najczęściej podaje się z Ragu - czyli tradycyjnym włoskim sosem pomidorowym z mięsem.

Carpaccio z wołowiny

Carpaccio nie jest idealnym przykładem dania obiadowego. W kulturze włoskiej kuchni częściej występuje jako przystawka. Danie nie specjalnie przyjęło się w Polsce ze względu na obecność surowego mięsa, jednak ma coraz szersze grono wielbicieli. To jest jedna z tych potraw, o której mówi się, że trzeba do niego dojrzeć. Carpaccio to połączenie cielęciny lub wołowiny, która jest pocięta na paski i przyprawiona zaprawą z cytryny bądź oliwek i podawana jako przystawka przed daniem głównym. Do przystawki dodaje się często rukolę, bazylię, oliwki.

Caponata

Podobnie jak Arancini także i Caponata jest przedstawicielem kuchni sycylijskiej. W tej potrawie zdecydowanie dominuje bakłażan, ale ważną rolę odgrywają również pomidory. Caponatę serwuje się na szybko, najczęściej latem, bo danie to bazuje na świeżości warzyw i zapachu licznej gamy przypraw. Do Caponaty dodaje się oliwę, zioła, figi i inne dodatki.

Crostata

Długo zastanawialiśmy się nad obsadzeniem pozycji nr 5. Ostatecznie wybór padł na Crostatę, która jest przedstawicielem deserów na naszej liście. W polskiej nomenklaturze cukierniczej jej odpowiednikiem jest tarta. Ciekawostkę stanowi fakt, że to kruche ciasto po raz pierwszy we Włoszech pojawiło się w XV wieku. To połączenie kruchego ciasta z brzoskwiniami, morelami bądź wiśnią. Jej kruchy spód i niesamowity farsz z pewnością trafią w Państwa gusta!