3 rodzaje Spaghetti - Bolognese, con Spinacci, Aglio e Olio


Makaron to jedna z najbardziej dostępnych potraw na świecie, niezwykle popularna i tania. To „włoskie danie” ma zarówno podstawowe, jak i ekskluzywne wersje. W Niemczech i na Węgrzech jest szpetzle (kluski lane). W Grecji orzo. Japończycy uwielbiają udon, który latem spożywa się schłodzony i maczany w sosie sojowym. Prawda jest taka, że kiedy myślimy o makaronie, wierzymy, że został stworzony w Chinach i sprowadzony do Włoch przez Marco Polo.

Pochodzenie makaronu i dania włoskie

Czy makaron pochodzi z Włoch? Wysunięto już wiele teorii, a niektóre są dość przesadzone. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że makaron to połączenie mąki, wody, i czasem jajek, możemy zobaczyć, że mógł on istnieć na całym świecie już od bardzo dawna. Kilku włoskich pisarzy twierdziło, że w grobowcu z IV wieku p.n.e. znaleziono coś w rodzaju sprzętu do robienia makaronu, co sugeruje, że danie to było już spożywane w przedrzymskich Włoszech. Jednak fakt ten został zakwestionowany przez historyków żywności, którzy wskazali, że w epoce rzymskiej odniesienia do czegoś takiego jak makaron są nieliczne.

Makaron w literaturze

Makaron stał się tak popularny wśród Włochów, że wspomniał o nim nawet w XIV wieku słynny pisarz Giovanni Boccaccio. W swoim zbiorze opowiadań Dekameron przedstawia kapryśną fantazję o górze parmezanu, przez którą kucharze rzucają makarony i ravioli dla zniecierpliwionych łakomczuchów.

Makaron na talerzu — włoskie dania z makaronem mięsne i wegetariańskie

Najbardziej znanym makaronem na świecie jest spaghetti, którego słowo pochodzi od Italia spago, co oznacza sznurek. Spaghetti stało się jednym z najczęściej używanych makaronów w kuchni. We Włoszech zwyczajowo przyrządza się go bardziej „al dente”, czyli gotowany do tego stopnia, że trzeba go gryźć zębami. Makaron możesz też jeść bardziej ugotowany — na miękko, tak jak lubisz. Ważne jest to, że pasuje do wszystkich możliwych sosów. Chcesz dowiedzieć się więcej o makaronie i różnicach, tego, w jaki sposób postrzegają go Włosi i Polacy? Przeczytaj artykuł — „Różnica podejścia do makaronu w Polsce i Włoszech”.

Dowiedz się, jak przygotować Spaghetti Bolognese — przepis

Jeśli chcesz samemu przygotować Spaghetti Bolognese, możesz to zrobić, stosując się do poniższego przepisu. Jednak my, zapraszamy do nas, na prawdziwe włoskie danie z makaronu — sprawdź je w naszym menu Pasta, Gniocchi, Risotto. U nas posmakujesz dań, takich jak: Spaghetti Carbonara, Spaghetti Bolognese, Spaghetti Aglio e Olio (danie z makaronem wegetariańskie) — przygotowanych z włoskich produktów.

Sposób przygotowania domowego Spaghetti Bolognese:

  1. W blenderze umieścić 3 pomidory bez skórki, opakowanie sosu pomidorowego, 1 cebulę, sól do smaku, 2 ząbki czosnku i 1 średnią szklankę wody.

  2. Podsmażyć na pół posiekaną cebulę na patelni z oliwą.

  3. Podsmażyć mięso i dodać zioła*, szczyptę oregano i odrobinę soli.

  4. Gdy mięso się zarumieni, dodaj sos zrobiony w blenderze i gotuj.

  5. Dodaj 3 łyżki ketchupu i śmietanę.

  6. Makaron powinien być ugotowany al dente, około 6 lub 7 minut, w zależności od wskazania wybranej marki.

  7. Makaron przełożyć na patelnię — rozgrzaną oliwę z oliwek i posiekany czosnek.

  8. Następnie dodaj do niego sos i całość przełóż na talerz.

  9. Udekoruj świeżymi ziołami, startym serem i możesz jeść!
Życzymy smacznego! *Sprawdź jakie zioła dodać, korzystając z naszego wpisu — „Najpopularniejsze zioła włoskiej kuchni. Pamiętaj, że jeśli chcesz przygotować prawdziwe włoskie danie, używaj tylko włoskich produktów! Zapraszamy do naszej włoskiej restauracji w Poznaniu, jeśli chcesz posmakować prawdziwie włoskiej kuchni!